Wielomian
oslo: Wielomian
Dla jakich wartości parametrów m i n liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
x3−5x2+mx+n?
Mógłby ktoś napisać jak do tego się zabrać,nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić?
24 lut 16:26
ICSP: współczynnik przy najwyższej potedze jest równy 1 dlatego wielomian zapisuję jako
(x−3)2(x−a) − wymnóż to.
24 lut 16:37
oslo: po pomnożeniu wychodzi :x
3−ax
2−6x
2+6ax+9x+9ax i co dalej
24 lut 16:51
ICSP: przyrównuje wielomiany
−ax2 − 6x2 = (−a−6)x2
z drugiego
−5x2
−5x2 = (−a−6)x2
−5 = −a − 6
a = −1.
Twój wielomian ma postać:
(x−3)2(x+1) = x3 −5x2 + 3x + 9. Dalej pomoc czy już jakoś dotrzesz sam do końca?
24 lut 16:54
ICSP: Zakładam ze dobrze wymnożyłeś.
24 lut 16:55