wyznacz liczbę pierwiastków równiania w zaleznosci od par m
bil: |x2 − 4| − 2x = m
24 lut 16:17
Ania: x ≥0
x2−4−2x=m
x2−2x−4−m=0
Δ=4−(−4−m)= 8+m
Δ=0 jesli m=−8 czyli jest 1 rozwiazanie
Δ>0 jesli m>−8 czyli sa 2 rozwiazania
Δ<0 jesli m<−8 czyli nie ma rozwiązań
x<0
−x2+4−2x=m
tutaj tak samo ; )
24 lut 16:47
ICSP: aniu przypomnij wzór na deltę
24 lut 16:49
bil: W tym problem że tak robiłem, ale w odp jest inaczej, bowiem jest też dla jakiego parametru
równanie ma 3 i 4 pierwiastki
24 lut 17:16
thS : Δ=b2 − 4*a*c
24 lut 17:21
mac:

Najłatwiej narysować ten wykres:
1
o wykres ograniczony wielkościami od nieskończoności do 0 ⇒ x∊(−
∞; 0)
Dla tego przedziału wykres niebieski : −x
2 − 2x + 4
2
o wykres ograniczony przedziałem od 0 do nieskończoności ⇒ x∊<0; +
∞)
Dla tego przedziału wykres czerwony: x
2 − 2x − 4
Potem już tylko odczytujesz ilość rozwiązań:
1 rozwiązanie dla: m∊(−
∞; −5)U(5, +
∞)
2 rozwiązania dla: m∊(−4, 4>
3 rozwiązania dla: m∊<−5; −4>U(4; 5>
Proponuję sprawdzić

bo odczytywanie z wykresu to najmniej co lubię
24 lut 17:46
mac: Ahh, to wyżej jest źle zaraz narysuje poprawny wykres i poprawne odpowiedzi

za bardzo
zasugerowałem się "przedziałami" Ani, powinny być przedziały:
x
2 − 4 ≥ 0 dla x
2 − 2x − 4
x
2 − 4 < 0 dla −x
2 − 2x + 4

Zaraz zrobimy
24 lut 17:56
mac:

x
2 − 4 ≥ 0
(x − 2)(x + 2) ≥ 0
Więc ograniczony przedziałem: (−
∞; − 2>U<2; +
∞)
To dla wzoru: x
2 − 2x − 4 (pomarańczowego na "mym" wykresie

)
Więc teraz przedział: (−2 ; 2) dla wzoru: −x
2 − 2x + 4 (zielony)

0 roz dla m∊(−
∞;−4)
1 roz dla m∊{−4}
2 roz dla m∊(−4; 4)U(5; +
∞)
3 roz dla m∊{4,5}
4 roz dla m∊(4,5)
Teraz wykres poprawnie, a wartości musisz sprawdzić
24 lut 18:08
bil: okey zgadza się z odpowiedziami, dzięki, mozesz mi jeszczze powiedziec dlaczego 3 roz dla
m∊{4,5} 4 roz dla m∊(4,5) , nie widze tego na wykresie

Ja wyczytałbym z wykresu 3 roz dla
m∊ (4,5), a 4 rozw to juz kompletnie nie widze.
24 lut 18:32
bil: okey zgadza się z odpowiedziami, dzięki, mozesz mi jeszczze powiedziec dlaczego 3 roz dla
m∊{4,5} 4 roz dla m∊(4,5) , nie widze tego na wykresie

Ja wyczytałbym z wykresu 3 roz dla
m∊ (4,5), a 4 rozw to juz kompletnie nie widze.
24 lut 18:32
bil: a i czy da się oblizcyc to sposobem jakim robiła Ania? nie wyczytując z wykresu, tylko licząc?
24 lut 18:34
mac: 3 rozwiązania ma dla 4 i 5 bo:
− dla 4 − jeden punkt (to kółko co zaznaczyłem specjalnie

nie należy do rozwiązania ⇒
wynika to z SAMEGO ZAŁOŻENIA x∊(−2,2) <− przedziały otwarte

− dla 5 − bo dwa punkty są jeszcze z równania x
2 − 2x − 4 i dokładasz jeden, wierzchołek który
wynosi 5 z równania −x
2 − 2x + 4
Taki typ zadań z reguły robimy właśnie przez narysowanie wykresu tej funkcji
24 lut 18:43