Pomoc...
Elcianna: Mam prośbe czy mogłabym prosić o sprawdzenie mi zadania. Bo nie weim czy dobrze
wykonałam.
Treść: Funkcja liniowa której wykres przechodzi przez punkty A=(-2, 4) i B=(4, 1), ma
wzór:
a) y=2x+8 b) y=1/4x c) y= -1/2x+3 d) y=1/2x+5
A=(-2, 4) B=(4, 1)
y=ax+b
4=a*(-2)+b
1=a*4+b
4=-2a+b
1=4a+b /*(-1)
4=-2a+b
-1=-4a-b
4-1=-2a+b-4a-b
3=-6a /:(-6)
-3/6=a
a=-1/2
4=-2a+b
4=-2(-1/2)=b
4=1+b
4-1=b
b=3
y=ax+b
y=-1/2x+3
9 lut 08:52
Bogdan:
Sprawdźmy przy zastosowaniu łatwiejszego sposobu wyznaczania linii prostej zadanej
przez 2 punkty A(x1, y1) i B(x2, y2).
Współczynnik kierunkowy a prostej:
a = (y2 - y1) / (x2 - x1) lub a = (y1 - y2) / (x1 - x2).
Różnice w tych ułamkach oblicza się w pamięci, tutaj a = 3/-6 = -1/2
Wyznaczoną wartość a wstawiamy do wzoru prostej:
y - y1 = a(x - x1) lub y - y2 = a(x - x2)
y - 1 = (-1/2)(x - 4)
y = (-1/2)x + 3
Zdecydowanie prościej, prawda?
Dobrze wyznaczyłaś równanie prostej. Mam małą uwagę do jej zapisu.
W Twoim zapisie w mianowniku jest 2x, a przecież x jest mnożony nie przez 2,
a przez -1/2. Stosuj nawiasy, powinno być: (-1/2)x.
Pozdrawiam
9 lut 09:52
9 lut 11:42