Prosty układ równań
Slaby matematyk: Jak obliczyć pierwiastki takiego poniższego układu równań?
Ax - Bxy - C(x+z)
2 = 0
Dz - Ezy - C(x+z)
2 = 0
Fy(x+z) - Gy = 0
Duże literki to oczywiście stałe, a małe zmienne

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś napisał jak rozwiązać taki układ..
9 lut 00:36
Bogdan:
Wygodnie jest numerować równania w układzie równań:
1. Ax - Bxy - C(x + z)2 = 0
2. Dz - Eyz - C(x + z)2 = 0
3. Fy(x + z) - Gy = 0
3. y[ F(x + z) - G ] = 0 → y = 0 lub F(x + z) = G
dla y = 0
1. Ax = C(x + z)2
2. Dz = C(x + z)2 → Dz = Ax → z = (A/D)x
1. Ax = C( x + (A/D)x )2 → Ax = Cx2( 1 + (A/D) )2
Cx2( 1 + (A/D) )2 - Ax = 0 → x( Cx(1 + (A/D) )2 - A) = 0
x = 0 lub Cx(1 + (A/D) )2 = A → x = A / C(1 + A/D)2
z = 0 lub z = (A/D) * ( A / C(1 + A/D)2 )
dla F(x + z) = G → x + z = G/F oraz z = G/F - x
1. Ax - Bxy = C * G2/F2 → x(A - By) = C * G2/F2
2. z(D - Ey) = C * G2/F2 → (G/F - x)(D - Ey) = C * G2/F2
Należy rozwiązać ostatni układ równań z niewiadomymi x, y.
9 lut 10:43
Slaby matematyk: Bardzo, bardzo dziekuje

Bardzo mi sie przyda Twoje rozwiazanie.
Pozdrawiam
Lukasz
9 lut 13:28