Zadania
Humanistka: Prosze o pomoc równiez przy tych zadankach:
1) W ciagu godziny wypompowano 17m3 wody z zalanej piwnicy. Po wypompowaniu 5m3 pompa
uległa awarii i zastapiono ja druga o wydajnosci o 3m3 na godzine wiekszej. Oblicz
wydajnosc pierwszej pompy.
2) Od maja do pazdziernika własciciel gospodarstwa agroturystycznego miał miesiecznie
1500zł zysku. W listopadzie i w grudniu jego zysk spadł o ten sam procent w każdym z
tych miesiecy i w grudniu mial 960 zł zysku. Oblicz o ile procent spadły zyski
własciciela gospodarstwa w listopadzie.
3) Kilku uczniów wybralo sie na pizze. W sumie mieli zaplacic 48 zł ale okazalo sie ze
dwoch z nich nie mialo pieniedzy. W tej sytuacji kazdy z pozostalych uczniow zapłacil o
2 zł wiecej niz powinien. Ilu uczniow zamowilo pizze?
Z góry bardzo dziekuje.
8 lut 22:45
Slaby matematyk: Zadanie 3
układamy sobie równanie:
48/(x - 2) = (48/x) + 2
48 = 48/x * (x - 2) + 2 * (x - 2)
48 = (48x - 96)/x + 2x - 4 | obustronnie mnożymy przez x
48x = 48x - 96 +2x2 - 4x
2x2 - 4x - 96 = 0 | obustronnie dzielimy przez 2
x2 - 2x -48 = 0 i mamy zwykłe równanie kwadratowe
Δ = 196 > 0 => mamy 2 pierwiastki
x1 = - 6 -> liczba osób nie może być ujemna, więc nie interesuje nas ten wynik
x2 = 8 -> rozwiązanie naszego zadania
Odp.
Pizze zamówiło 8 osób.
9 lut 01:07
Jr: 2)Nie wiem czy zrobilem to sposobem ktory mial na mysli autor zadania ale jakos to
pierwsze co mi przyszlo do glowy i wyliczenia sa na 100% dobre.
Potraktowalem 1500 (przed spadkiem zysku) X(zysk w listopadzie ) i 960 (zysk w grudniu)
Jako kolejne elementy malejacego Ciagu geometryczny. I z wlasciwosci ciagu
geometrycznego wyliczylem X
1500 X 960
X
2 = 1500*960
X=1200
Teraz majac wszystkie kwoty zyskow mozna latwo wyliczyc o ile procent spadl zysk w
listopadzie.
100%- 1200/1500*100%= 20%
Odp : W listopadzie zysk spadl o 20%
PS. na 100% jest latwiejszy sposob ale z powodu pozniej godziny musisz zadowolic sie
tym

Pozdrawiam
9 lut 01:11
nocek: Można też tak!( na procent składany)
(1- p)2 = 960/1500
(1-p)2 = 0,64 to 1-p= 0,8 więc p=0,2
czyli zysk spadł o 20%
9 lut 01:25
Slaby matematyk: To jeszcze zadanie 1:
Wystarczy rozwiązać następujący układ równań:
xt + (1 - t) * (x + 3) = 17
xt = 5
gdzie
t -> czas po którym awarii uległa pierwsza pompa (ilość godzin < 1)
x -> wydajność pierwszej pompy
9 lut 01:35
Slaby matematyk: A niech będzie, wklepię i idę spać:
Z pierwszego równania wyznaczamy x:
xt + x + 3 - xt - 3t = 17
x +3 - 3t = 17
x = 3t +14
Podstawiamy do drugiego równania:
t*(3t + 14) = 5
3t2 + 14t - 5 = 0
Δ = 256 => mamy 2 pierwiastki
t1 = -5 -> czas oczywiście nie może nam wyjść ujemny, więc nie interesuje nas ten wynik
t2 = 1/3 -> to nasz szukany czas
Podstawiając obliczony czas do równania drugiego wyliczamy wydajność pierwszej pompy:
x * 1/3 = 5
x = 15
Odp.
Wydajność pierwszej pompy to 15m3 wody na godzinę.
9 lut 01:49
nocek:
9 lut 02:10