równanie! o_O
PN: Witam.
Mam takowe zadanko i nie bardzo wiem, jak mam je zacząć. Mam nadzieję, że znajdzie się
osoba chętna do pomocy i do wytłumaczenia

sinx + cosx +2 = 0
oraz
sinxcosx - sinx - cosx = 1
8 lut 22:44
Eta:
Witam! cos x = sin(π/2 -x)
teraz sinx + sin ( π/2 -x) = wzór na sumę sinusów znasz c taki ?
napisz mi czekam!
8 lut 22:53
PN: na sumę sinusów?

pierwsze słyszę.
8 lut 22:54
Eta: sin a +sinb = 2sin(a+b)/2* cos(a-b)/2
nie piszę alfa i beta bo mi tak wygodniej!
Nie znasz takiego wzoru? nie wierzę ?
8 lut 22:56
PN: w szkole to tylko miałam podstawowe wzory

8 lut 22:56
PN: my mieliśmy 4 wzory na krzyż
8 lut 22:57
PN: Ale jak piszesz to chyba zaczynam rozumieć

cosx = sin (π/2 - x) i to (π/2 - x) to jest tam jakiś kąt? tak?
8 lut 22:59
Eta: tak!
ale bez tego wzoru to trudno będzie policzyć!
w której klasie jesteś ? mogę wiedzieć ?
8 lut 23:03
PN: możesz. wstyd. 2 liceum xD ^^"
8 lut 23:04
PN: Można by było to zwalić na nieuctwo, ale niestety się nie da. Nie mam nawet tego w
książce
8 lut 23:05
Eta: To nie swtyd! :0 tylko nie chce mi sie wierzyc ,że masz równania trygonom.
piszesz,ze nia znasz takich wzorów?
W tym drugim sprawdź wszystkie znaki ? bo coś mi nie pasuje! Ok ?
8 lut 23:07
PN: w tym drugim przepisałam dokładnie znaki

nauczyciel z głowy wymyślał


niestety nie znam... mi jest wstyd.. bo chyba powinnam znać.. ^^"
8 lut 23:08
Eta: Teraz widzę,ze to pierwsze równanie jest sprzeczne:
bo sinx +cosx = - 2 nie ma jednocześnie takiej wartości x
bo najwieksza wartość sin = 1 najmniejsza - 1
a wtedy dla tego samego kąta wartośc cosinusa wynosi 0
czyli sprzeczność!
8 lut 23:13
PN: Napiszę co tutaj napłodziłam xD
sinx + cosx + 2 =0
sinx + sin(π/2 - x) + 2 =0
2sin(x + π/2 -x) /2 * cos(x - π/2 -x) /2 + 2 =0
sinπ/2 * cosπ/2 /2 + 2 = 0
sinπ/2 * cosπ + 2 = 0
coś takiego? o.O
8 lut 23:16
PN: ooo dziękuję

właśnie jak coś tam liczyłam jakimiś sposobami(moją matematyką xD) to mi dziwne
rzeczy wychodziły xD
8 lut 23:17
8 lut 23:25
PN: Powiem panu od matmy, żeby jednak dał jeszcze kilka wzorów do nauki

Dziękuję za pomoc
i życzę miłej nocy
8 lut 23:26
Eta: Więc tak!
zad2/
sinx( cosx -1) = cosx +1
analizujemy dla jakiego kata zachodzi ta równość:
czyli gdy cosx = 0
to sinx *( 0-1)= 1
-sin x = 1 to sin x = -1 a to dla x =3/2 *π
bo sin3π /2= -1 ale cos3π/2=0
czyli x = 3π/2 +2k*π gdzie k€C
teraz jak sinx=0 to;
cos x +1= 0 to cosx = -1 a to zachodzi dla x= π +2k*π
pewnie o to chodziło! ( wtedy bez wzorów)
8 lut 23:30