2008matma : Sporządż wykres funkcji f(x)=2x-4,a nastepnie przesuń go:a)wzdłuż osi OX o dwa miejsca w
prawo;b)wzdłuż odi OY o 3 jednostki w dół.Napisz wzory funkcji,ktore powstaną.Przedstaw
stosowane obliczenia.Dziekuje.
26 mar 15:18
pepe: Funkcja f(x) przesunieta o wektor [a,b] ma postać
g(x)=f(x-a)+b to znaczy, że w miejsce x wstawiamy (x-a) i do całości dodajemy b
a)
2 miejsca w prawo czyli inaczej wektor (2,0)
f(x)=2(x-2)-4 f(x)=2x-8
b)
3 miejsca w dół czyli wektor (0,-3)
f(x)=2x-4-3 f(x)=2x-7
nie wiem czy dobrze bo nie jestem matematyk ale wydaje mi się że tak
29 mar 14:56
5-latek:
26 wrz 15:10