okrąg
**GEOMETRIC***:
212. napisz równania stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k:
o: (x+2)2+(y-3)21, k:y=x
213. napisz równania stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A
O: x2+y2=4 A(6,2)
proszę o pomoc w rozwiązaniu, naprawdę próbowałam kilka razy, ale za każdym razem
zatrzymywałam się w martwym punkcie..
8 lut 21:53
GEOMETRIC: ludziska pomocy!
9 lut 11:25
g: pomocy

!
10 lut 08:53
Eta:
Witam!
zad212/ identycznie jak z ta prosta równoległą.
z tą różnicą ,że tam miałaś! y= x
a tutaj y= -x i prostopadła do niej to y= x +b
piszesz ta prosta w postaci ogólnej czyli x - y +b=0
i podobnie korzystasz z odległości środka od tej prostej
gdzie d= r = 1
I -2*1 + 3*(-1) +b I
d= -------------------------- = 1
√1 +1
czyli
I -5 +b I = 1 to -5 +b = 1 lub -5 +b = -1
b=6 lub b= 4
czyli proste styczne maja równania;
y = -x +6 i y= -x +4
w zad 213/ tak :
oblicz długość ISAI --- to 1/2 ISAI = R okręgu
o środku S1 gdzie S1( xs1 , ys1 )
gdzie S1 jest środkiem ISAI wylicz xS1, y{s1 )
napisz równanie nowego okręgu o środku S1 i promieniu R
rozwiąż układ tych dwu okręgów.
Wyliczysz punkty B i C
proste styczne to proste AB i AC i tyle!
Dużo liczenia, ale sposób rozumowania poprawny!
Dasz radę ! powodzenia!
10 lut 18:04