matematykaszkolna.pl
figury podobne i jednokladnosc bloom: Bardzo prosze Was o pomoc, bo chyba zglupialem. emotikonka Zadanie : Odległość między środkami okręgów stycznych zewnętrznie i stycznych do ramion kąta jest równa 10cm. Odległość środka większego okręgu od wierzchołka kąta jest równa 30cm. Oblicz długość promieni tych okręgów. Rysunek do tego jest tylko taki, ze pokazany jest kat ostry i dwa okręgi wewnatrz płaszczyzny tego kąta. Oczywiście mniejszy okrąg jest bliżej wierzcholka. Ale wszystko mozna wywnioskowac z treści zadania. Bardz prosze o jaknajszybsza pomoc, najlepiej jeszcze dzis. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
8 lut 21:40
bloom: Prosze pomozcie mi.Błagam. Plisss...........................
8 lut 22:05
bloom: Naprawde prosze o POMOCCCCCCCCemotikonka!
8 lut 22:34
Eta: Witam! R--- dług . prom większego okręgu r ---- '" " mniejszego R+r=10 z tw, Talesa mamy R 30 ----- = ----- to R= (3/2)*r r 20 więc (3/2)*r +r=10 to r= 4 to R= 10 -4 = 6 odp; R= 6cm r= 4 cm
8 lut 22:42
bloom: Juz prawie zrozumialem, ale nie wiem dokładnie gdzie te promienie narysowales , ze wywnioskowales ta proporcje z talesa emotikonka A czy moze dorysowales prosta laczaca srodki 2 okręgow i wierzcholek kata emotikonka I czy te promienie sa do czegos prostopadle ?
9 lut 17:34
bloom: To dokonczy mi wytlumaczenie tego co napisalem ktos emotikonka Prosze Wass . Plisss......
9 lut 17:58
poldek: 1/ promienie są prostopadłe do ramion kąta!(bo okręgi styczne do ramion) 2/ odległość między środkami = 10 3/ odległość środka większego okręgu do wierzchołka kąta = 30 4/ to odległość środka mniejszego do wierzch. kąta = 20 i dalej już chyba wiesz?
9 lut 18:06
bloom: Czyli rozumiem ze te dwa promienie sa prostopadle do ramiona kata i rownolegle do Siebie, więc, skad waidomo ze : R - 30 r - 20 Perzecież promien jest tylko prostopadly do jednego z ramion kata, a musi go przecinac w dwoch ramionach emotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonkaemotikonka
9 lut 18:20
poldek: nie R= 30 i r= 20 Tylko R 30 ----- = ------ r 20
9 lut 18:24
bloom: czyli ta proporacja to tylko tak , a nie z talesa emotikonka
9 lut 18:26
poldek: No z Talesa! tylko nie na ramionach kąta! Też tak zachodzi!( bo odpowiednie odcinki są proporcjonalne bo promienie są równoległe!
9 lut 18:33
bloom: A sory juz rozumiem. Ta proporcja to wynika z podobienstw trojkata. Dobrze mowie emotikonka? krotsza przyprostokatna odpowiada swojej przeciw czyli 20 dluszcz przyprostokatana odpowiada swojej dluzszej przeciw czli 30, te dwa trojkaty sa podobne. Oczywiscie trzeba narysowac prosta laczaca wierzcholek z dwoma srodkami okregow . Dobrze juz rozumiem Twoje romumowanie emotikonka? emotikonka I jeszcze mam pytanie czy te dwa promienie prostopadle do ramienia kata sa rownolegle emotikonka
9 lut 18:36
poldek - eta: emotikonka Tak! muszą być równoległe! bo obydwa okręgi styczne do ramion tego kąta!
9 lut 18:42
bloom: Ale czy rozumiem to dobrze jak napisalem wczesniej emotikonka
9 lut 18:44
Eta: Jeżeli dwie proste są jednocześnie prostopadłe do trzeciej prostej ... ... to do siebie sa równoległe ( tak ? emotikonka
9 lut 18:44
Eta: Jeżeli chodzi o Twoje poprzednie pytanie? To bierzemy tylko zależność na jednym ramieniu! bo na drugim masz to samo! tak? i już wszystko jasne! emotikonka
9 lut 18:46
bloom: A no teraz rozumiem. Poprostu nie wiedzialem ze tales dziala w taki sposob, ze na jedny ramieniu. Ok dzieki przyjaciele za Wszystko. Bardzo mi pomogliscie
9 lut 18:56
Eta: OKemotikonka Powodzenia! Pamiętaj o "Talesie"
9 lut 18:57