figury podobne i jednokladnosc
bloom: Bardzo prosze Was o pomoc, bo chyba zglupialem.

Zadanie :
Odległość między środkami okręgów stycznych zewnętrznie i stycznych do ramion kąta
jest równa 10cm. Odległość środka większego okręgu od wierzchołka kąta jest równa 30cm.
Oblicz długość promieni tych okręgów.
Rysunek do tego jest tylko taki, ze pokazany jest kat ostry i dwa okręgi wewnatrz
płaszczyzny tego kąta. Oczywiście mniejszy okrąg jest bliżej wierzcholka. Ale wszystko
mozna wywnioskowac z treści zadania.
Bardz prosze o jaknajszybsza pomoc, najlepiej jeszcze dzis.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
8 lut 21:40
bloom: Prosze pomozcie mi.Błagam. Plisss...........................
8 lut 22:05
8 lut 22:34
Eta: Witam!
R--- dług . prom większego okręgu
r ---- '" " mniejszego
R+r=10
z tw, Talesa mamy R 30
----- = ----- to R= (3/2)*r
r 20
więc (3/2)*r +r=10 to r= 4 to R= 10 -4 = 6
odp; R= 6cm r= 4 cm
8 lut 22:42
bloom: Juz prawie zrozumialem, ale nie wiem dokładnie gdzie te promienie narysowales , ze
wywnioskowales ta proporcje z talesa

A czy moze dorysowales prosta laczaca srodki 2 okręgow i wierzcholek kata

I czy te promienie sa do czegos prostopadle ?
9 lut 17:34
bloom: To dokonczy mi wytlumaczenie tego co napisalem ktos

Prosze Wass .
Plisss......
9 lut 17:58
poldek:
1/ promienie są prostopadłe do ramion kąta!(bo okręgi styczne do ramion)
2/ odległość między środkami = 10
3/ odległość środka większego okręgu do wierzchołka kąta = 30
4/ to odległość środka mniejszego do wierzch. kąta = 20
i dalej już chyba wiesz?
9 lut 18:06
9 lut 18:20
9 lut 18:24
bloom: czyli ta proporacja to tylko tak , a nie z talesa
9 lut 18:26
poldek: No z Talesa! tylko nie na ramionach kąta!
Też tak zachodzi!( bo odpowiednie odcinki są proporcjonalne
bo promienie są równoległe!
9 lut 18:33
bloom: A sory juz rozumiem.
Ta proporcja to wynika z podobienstw trojkata.
Dobrze mowie

?
krotsza przyprostokatna odpowiada swojej przeciw czyli 20
dluszcz przyprostokatana odpowiada swojej dluzszej przeciw czli 30, te dwa trojkaty sa
podobne.
Oczywiscie trzeba narysowac prosta laczaca wierzcholek z dwoma srodkami okregow .
Dobrze juz rozumiem Twoje romumowanie

?

I jeszcze mam pytanie czy te dwa promienie prostopadle do ramienia kata sa rownolegle
9 lut 18:36
poldek - eta: 
Tak! muszą być równoległe!
bo obydwa okręgi styczne do ramion tego kąta!
9 lut 18:42
bloom: Ale czy rozumiem to dobrze jak napisalem wczesniej
9 lut 18:44
Eta:
Jeżeli dwie proste są jednocześnie prostopadłe do trzeciej prostej ...
... to do siebie sa równoległe

( tak ?
9 lut 18:44
Eta: Jeżeli chodzi o Twoje poprzednie pytanie?
To bierzemy tylko zależność na jednym ramieniu!
bo na drugim masz to samo! tak? i już wszystko jasne!
9 lut 18:46
bloom: A no teraz rozumiem.
Poprostu nie wiedzialem ze tales dziala w taki sposob, ze na jedny ramieniu.
Ok dzieki przyjaciele za Wszystko. Bardzo mi pomogliscie
9 lut 18:56
Eta: OK

Powodzenia! Pamiętaj o "Talesie"
9 lut 18:57