Oblicz granicę funkcji
Magda: limx→+∞ (x+2/x+3)3x
/-kreska ułamkowa
8 lut 21:26
Bogdan:
Czy ma być tak:
x + 2
lim ( -------- )3x ?
x→∞ x + 3
8 lut 22:20
Magda: tak
8 lut 23:42
Mateusz: Rozwiążę Ci moim sposobem

x + 2 x + 3 -1 1
lim ( -------- )
3x = lim (----------)
3x = lim (1- -------)
3x =
x→∞ x + 3 x + 3 x + 3
= 1
lim ( 1- -------- )
(x+3)*α+β=
x+3
| (x+3)*α+β=3x
1*α=3
3*α+β=0
β=-9 |
= 1
lim ( 1- -------- )
(x+3)*3+(-9)= e
-3 * 1
-9 = 1/e
3
x+3
8 lut 23:54
Magda: Ooo nie to jest zbyt skomplikowane i nic nie kumam

prościej poproszę
9 lut 00:01
Bogdan:
x + 2 1 1
( -------- )3x = (1 - ------ )3x = (1 + ------- )3x =
x + 3 x + 3 -x - 3
1
= [ (1 + -------- )-x - 3 ]3x / (-x - 3)
-x - 3
Wyrażenie w nawiasie kwadratowym przy x→∞ dąży do e.
Wobec tego obliczamy granicę:
lim e3x / (-x - 3) Wyłącz przed nawias x w mianowniku wykładnika.
x→∞
Odp. granicą jest e-3
9 lut 00:05
Magda: dziękuję za pomoc
9 lut 14:18
Zrobi ktoś to?????????????: rury ułożono w warstwach różniących się o 1 rurę. Ułożono w ten sposób 652 rury. Każda o
średnicy 60mm. Dolna warstwa zajeła 2,4m. Czy można je ułożyć na jednym stosie? jeżeli
tak to ile jest w 3 najwyższych warstwach?
9 lut 14:20