figury podobne, tales, jednokladnosc
hashiri: Zadanie :
Uzasadnij, ze odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do
trzeciego boku i rowny jego połowie.
Bardzo Was prosze o pomoc
8 lut 21:25
bloom: Prosze niech ktos mi pomoze. Plisssss..............
8 lut 21:43
hashiri: Bardzo prosze o POMOC. Błagam. PLIsssssssssssss...........
8 lut 21:45
sowa:
C
/ \
D/......\ E
/ \
A /.......... \B
Zał:IADI = IDCI
IBEI + IECI
Teza: DE II AB i IDEI = 1/2 * IABI
Dowód: zauważ ,że też;
ICEI ICDI 1
-------= ----- = ---
I CBI ICAI 2 bo D i E są środkami boków
IACI i IBCI
z tw. odwrotnego do tw. Talesa wiemy .że :
też
IDEI ICEI 1
------ = ----- = ------
IABI ICBI 2 więc IDEI = 1/2 * IABI
czyli dodatkowo musi być ,że DE II AB co kończy dowód.
drugi sposób : mozna z własności działań na wektorach.
8 lut 21:51