dawdawdawd
qwerr: Rozwiąż nierówność [2x−3]>1
[a]= oznacza największą liczbę całkowitą nie większą niż a.
23 lut 20:29
awdawda:
23 lut 20:46
awdawda:
23 lut 20:58
awdawda: nikt nie może mi pomóc?
23 lut 21:23
awdawda:
24 lut 11:10
Mila: 2x−3>1 lub 2x−3<−1
2x>4 2x<3
x>2 x<1.5
x∊(−∞,1,5) lub(2,∞)
24 lut 11:34
Godzio:
Mila to nie jest wartość bezwzględna
24 lut 11:35
Godzio:
[2x − 3] > 1
2x − 3 > 1 ⇒ x > 2
I tyle
24 lut 11:37
Godzio:
właściwie x ≥ 3 bo dla (2,3) mamy 1
24 lut 11:38
Mila: ten warunek na |a|,nie wiem
24 lut 11:39
Godzio: Dobra jednak stwierdzam że tutaj musi być x ≥ 2,5 bo od tego momentu zaczyna się wartość 2
24 lut 11:42
Mila:
24 lut 11:42
Bogdan:

Podaję sposób rozwiązywania równania [f(x)] = b
Należy rozwiązać układ:
(1) { y = b
(2) { y ≤ f(x) ⇒ b ≤ f(x)
(3) { y > f(x) − 1 b > f(x) − 1
Np.: [2x − 3] = 1, b = 1
y = 1 i y ≤ 2x − 3 i y > 2x − 4 (można wykonać rysunek z układem współrzędnych)
| | 1 | | 1 | |
1 ≤ 2x − 3 i 1 > 2x − 4 ⇒ x ≥ 2 i x < 2 |
| ⇒ x∊<2, 2 |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Jeśli jest: [2x − 3] > 1 ⇒ x ≥ 2 |
| |
| | 2 | |
24 lut 12:42
qwerr: a mógłbyś to jakoś jaśniej wytłumaczyć ?
y=1 bo b=1 ?
y≤2x=3 i y>2x−4 (skad to się wzieło)
24 lut 21:02
qwerr:
25 lut 12:53
kropek : odpowiedz bedzie dla x≥3
25 lut 13:38
Bogdan:
| | 1 | |
kropek − podałem odpowiedź, x ≥ 2 |
| , a Ty teraz podajesz inną odpowiedź, czyli |
| | 2 | |
nie zgadzasz się z moją odpowiedzią. Jeśli tak, to wskaż w moim rozwiązaniu błąd i uzasadnij
poprawność swojego rozwiązania, a jeśli tego nie potrafisz, to nie podawaj innej odpowiedzi,
bo robisz zamieszanie.
25 lut 14:08
kropek : przepraszam to ja zamuliłem bo pomyslałem ze x sa wartosciami całkowitymi sorki
25 lut 14:40
karolajn: a mógłbyś to jakoś jaśniej wytłumaczyć ?
y=1 bo b=1 ?
y≤2x=3 i y>2x−4 (skad to się wzieło)
25 lut 15:08
kropek : Należy rozwiązać układ:
(1) { y = b
(2) { y ≤ f(x) ⇒ b ≤ f(x)
(3) { y > f(x) − 1
b > f(x) − 1
przeanalizuj co tu napisał
25 lut 15:11
kropek : [2x−3] to jest Twoj y czyli lewa str
1 to jest b czyli prawa strona
25 lut 15:12
karolajn: A mógłbyś mi to jakoś rozpisać krok po kroku ?
25 lut 15:44
Basia:
KOCHANI
na samym początku autor wyraźnie napisał, że chodzi o entier, a nie o wartość
bezwzględną (MIla), ani nie o żadne inne cudo
Godziu tak najlepiej to robić, żeby nie namieszać
entier jest liczbą całkowitą
liczba całkowita > k ⇔ jest ≥ k+1
[2x−3] > 1 ⇔ [2x−3] ≥ 2 ⇔ 2x−3 ≥ 2 ⇔ 2x ≥ 5 ⇔ x≥ 2,5
25 lut 16:07
Basia:
oczywiście dla k∊C
25 lut 16:08
karolajn: I wystarczy, że przy takim zadaniu na klasówce napisze do co napisała Basia?
25 lut 16:49
Basia:
wystarczy
a jak miałbyś
[2x−3] > 32
robisz tam samo
[2x−3] > 32 ⇔ [2x−3] ≥2
[2x−3] > 5,1 ⇔ [2x−3] ≥ 6
ale
[2x−3] < 1 ⇔ 2x−3 < 1
[2x−3] < 1,1 ⇔ [2x−3]≤ 1 ⇔ 2x−3≤1
itd.
25 lut 16:58
bolo: Już myślałem, że to rozuemiem. Napisz mi dokładnie jak to liczysz, może się połapie.
25 lut 17:10
cla: Pomóżcie mi, bo zaraz dostane szału ;< mam taka se o prosta nierownosc : (3/x)<2+x rozwiazuje
to juz nty raz i dupa z tego wychodzi ;< nie zgadza mi sie z tym co wypluwa mi wolfram
22 paź 19:17