wzajemne położenie prostej i okręgu, odl punktu od prostej
****GEOMETRIC**: 211 napisz równania stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k:
a) o: (x-2)2+(y-1)2=4 k: y=2x
Mój nieudany początek rozwiązania:
równania prostych na płaszczyźnie:
zapisuję warunki:
k: A1x+B1y+C=0, 2x-y=0 }
l: A2x+B2y+C=0 }
(1) k||l⇔A1B1-A2B1=0 } ⇒2b2-A2=0
(2) d(s,l)=0⇔|2A2+B2+C|=0
tworzę układ:
{|2A2+B2+C|=0
{2b2-A2=0
i mam problem- trzy niewiadome, dwa równania... skąd wziąć coś jeszcze? jak rozwiązć to
zadanie, proszę o pomoc!
8 lut 21:06
styczna:
Napisz równanie prostej tak y= 2x +b
podstaw do równania okręgu!
Wyjdzie Ci równanie kwadratowe z parametrem "b"
Ponieważ są styczne więc deltę = 0
wylicz "b" i tyle!
będą dwie takie proste! y= 2x +b1 i y=2x + b2
8 lut 21:28
geometric: dziękuję bardzo... tylko podpowiedz mi jeszcze jak to rozwiązać, proszę. Zastosowałam sie
do Twoich rad i otrzymałam:
(x-2)2+(2x+b-1)2=4
jak mam to rozwiązać? traktuję b-1 razem i korzystam ze wzoru na kwadrat sumy... ale mi
nie wychodzi.
x2-4x+4+4x2+4b-4+b2-2b+1-4=0
5x2-4x+b2-2b-3=0
8 lut 21:51
styczna: Moment sprawdzę !
8 lut 21:53
Eta: Masz jakąś odp?
Bo z równaniami okręgów zwykle tak jest ze wychodza liczby niewymierne!
Wyszło mi ,że b1=(13 +6√3 b2 = 13 -6√3
Podam Ci jeszcze inny sposób
Z odległości środka od tej prostej !
Będzie chyba łatwiej
Czekam! na odp, w tym czasie policze drugim sposobem !
8 lut 22:19
Eta: Witam! coś pomyliłam w obliczeniach!
weźmy ten drugi łatwiejszy sposób!
prosta y = 2x +b czyli taka 2x - y +b =0
S( 2,1) r = 2 czyli d=2
ze wzoru na odległość mamy znasz ten wzór?
I 2*2 - 1*1 +b I
d= ---------------------- = 2 czyli I 3 +bI = 2√5
√ 4 +1
tak o wiele prościej! 3 +b = 2√5 3 +b = -2√5
to b= 2√5 - 3 lub b= -2√5 - 3
czyli proste styczne maja równania
y = 2x +2√5 - 3 lub y= 2x -2√5 -3
8 lut 22:29
GEOMETRIC: tak Eto, dzękuję bardzo i przepraszam, że nie odpisałam wczoraj, ale poszłam spać. Wyszły
Ci dobre odpowiedzi. pozdrawiam
9 lut 11:25