reszta
Boo: Witam i proszę o pomoc, jak obliczyć resztę z dzielenia liczby n przez 12 jeśli wiadomo,
że n przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2, a przy dzieleniu przez 4 resztę 3
8 lut 20:43
klodka: Liczba jest podzielna przez 12, gdy równocześnie dzieli się przez 4 i przez 3 ... narazie
nie mam dokładnej koncepcji rozwiązania, wiesz może jaka ma być odp?
8 lut 21:11
Boo: kurcze nie wiem
8 lut 21:39
Bogdan:
Dobry wieczór.
Można tak rozwiązać:
1. n = 3A + 2 A to część całkowita ilorazu n/3, czyli A = [n/3]
1. n = 4B + 3 B to część całkowita ilorazu n/4, czyli n = [n/4]
3A + 2 = 4B + 3
B = (3A - 1) / 4
Budujemy tabelkę:
A | 3 | 7 | 11 | 15 | ......
---------------------------------------
B | 2 | 5 | 8 | 11 | ......
---------------------------------------
n | 11 | 23 | 35 | 47 | ......
11/12 = 0 + reszta 11, 23/12 = 1 + reszta 11, 35/12 = 2 + reszta 11
Odp. Reszta z dzielenia liczby n jest równa 11
8 lut 22:11
Andy: Dziękuję bardzo
8 lut 22:29
Bogdan:
Uzupełnię:
zapisy A = [n/3], B = [n/3] są formalnym zapisem części całkowitej liczby określonej
między nawiasami kwadratowymi, np. [4,7] = 4, [0,5] = 0, [-7,2] = -8 itd.
Isnieje funkcja f(x) = [x] oznaczana również E(x), której wartościami są części
całkowite z argumentu x, jej wykres przypomina schodki i dlatego nazywana
jest funkcją schodkową, inna jej nazwa to funkcja entier.
W matematyce największą liczbę calkowitą nie większą od x nazywa się częścią
całkowita, cechą, entier, podłogą.
8 lut 23:28
Boo: Dziękuję fajna jest ta część całkowita, ale rozumiem na razie to co wyżej, tego będę
uczyła sie chyba dopiero po gimnazjum.
8 lut 23:41
gimbus: ≤γαβδΔ
22 wrz 17:28