dla sprytniejszych..
nick: w Urnie U1 jest 5 kul białych i 7 czarnych, a w urnie U2 są 4 białe i 8 czarnych. Rzucamy
trzema monetami. Jeżeli wyrzucimy dokładnie 2 orły − losujemy kulę z urny U1 , w pozostałych
przypadkach − z U2. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w ten sposób wylosujemy kulę białą?
23 lut 15:42
dyzio:

W tym zadaniu mamy doświadczenie dwuetapowe
zatem rysujemy " ukochane drzewko"

wybór urn z prawdopodobieństwem:
|Ω|= 2
3=8
{ (O,O,R) (O,R,O) ( R,O,O)}
| | 3 | |
U1 z prawdopodobieństwem |
|
|
| | 8 | |
| | 5 | |
U2 z prawdopodobieństwem |
|
|
| | 8 | |
A −− wybrano kulę białą z urny U
1 lub urny U
1
| | 3 | | 5 | | 5 | | 4 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =.......... dokończ |
| | 8 | | 12 | | 8 | | 12 | |
23 lut 16:32