zad
mała: Wykaż, że logab = −log1ab
23 lut 15:39
M:
29 mar 19:15
M:
6 cze 06:00
Leszek: niech loga b = x ⇒ ax = b ⇒ log1/a ax = log1/a b⇒ x*log1/a a = log1/a b
oraz log1/a a = −1 , bo : (1/a)−1 = a
czyli x = − log1/a b ⇔loga b = − log1/a b
6 cze 14:03
Mieszek:
−log1/ab=−loga−1 b= −(−logab)=logab
6 cze 18:04
wredulus_pospolitus:
eeeee ... co

1. @Leszek −−− wykazywanie wzorów logarytmicznych raczej robiło się poprzez posiłkowanie się
innymi (już wcześniej) wykazanymi wzorami logarytmicznymi
2. @Mieszek −−− to korzystasz z tego co masz wykazać, aby wykazać że to jest prawdą
| | 1 | |
cały pic polega na tym aby wykazać, że logac b = |
| logab |
| | c | |
a co do samego zadania ... ja zapewne bym zrobił to tak:
| | logab | | logab | |
−log1/a b = − |
| = − |
| = logab |
| | loga(1/a) | | −logaa | |
Gdyby oczywiście wcześniej były wykazane wzory:
log
a b
c = c*log
ab
6 cze 18:48
Leszek: nie , ja skorzystałem tylko z definicji logarytmu : loga b = c ⇔ ac = b
6 cze 19:02
Leszek: | | 1 | |
np. wykazać , że : logab b = |
| |
| | 1+logb a | |
6 cze 19:11
wredulus_pospolitus:
@Leszek
| | logb b | | 1 | | 1 | |
logab b = |
| = |
| = |
| |
| | logb (ab) | | logba + logbb | | 1 + logba | |
wykorzystano log
ab + log
ac = log
a(bc) oraz na zmianę podstawy logarytmu
6 cze 19:16
wredulus_pospolitus:
@Leszek ... a do tego co robiłeś:
| | 1 | |
skorzystałeś tam z logac b = |
| logab pisząc log1/a a = −1 |
| | c | |
6 cze 19:18
Leszek: też z definicji log1/a a = −1 bo (1/a)−1 = a
6 cze 19:38
wredulus_pospolitus:
chwila ... z jakiej definicji?
Ja rozumiem gdybyś napisał a−1 = 1/a ... wtedy faktycznie ... z definicji lecimy
6 cze 19:43
wredulus_pospolitus:
ale ... jak zapewne sobie pomyślałeś ... czepiam się
6 cze 19:44