równanie
basia: Rozwiąż równanie
(
√3−2√2)
x+(
√3+2√2)
x=6
bardzo prosze o pomoc
23 lut 15:10
dyzio:
3−2
√2= (
√2−1)
2
3+
√2= (
√2+1)
2
(
√2−1)
x + (
√2+1)
x=6
| | 1 | |
korzystamy z tego,że : √2−1= |
|
|
| | √2+1 | |
stosujemy podstawienie:
(
√2−1)
x= t , t>0
| | 1 | |
otrzymujemy: t+ |
| = 6 /*t
|
| | t | |
t
2−6t+1=0 Δ= 32
√Δ= 4
√2
t= 3+2
√2 = (
√2+1)
2 lub t= 3 −2
√2= (
√2−1)
2
zatem: (
√2−1)
x= (
√2+1)
2
(
√2−1)
x= (
√2−1)
−2
x= − 2
lub (
√2−1)
x = (
√2 −1}
2
x= 2
23 lut 16:08
basia: a dlaczego √2−1= 1√2+1
23 lut 16:18
dyzio:
dlatego:
| 1 | | √2−1 | | √2−1 | |
| * |
| = |
| = √2−1 |
| √2+1 | | √2−1 | | 2−1 | |
23 lut 16:35