Oblicz pole powierzchni
ax: Proszę o pomoc w obliczeniu pola powierzchni figury ograniczonej 2 krzywymi. Ja niestety gubię
się w tym zadaniu, a kolokwium już blisko...
Krzywe:
y = x2
2
y =
1+x2
23 lut 14:51
Niunia85:
y=y
2
x2=
1+x2
x4+x2−2=0
(x−1)(x+1)(x2+2)=0
x1=1
x2=−1
nie wiem jak tutaj się zaznacza całkę
x5
x3
∫(−1 na górze a 1 na dole)(x4+x2−2)dx=∫
+
−2x=
5
3
−15
−13
15
13
1
1
1
1
=[
+
−2(−1)]−[
+
−2*1]=−
−
+2−
−
+2=
5
3
5
3
5
3
5
3
2
2
6
10
60
44
14
=−
−
+4=−
−
+
=
=2
5
3
15
15
15
15
15
o ile się nie pomyliłam w liczeniu, powinno być ok