równania
marlena.: Podaj, które liczby spełniają równanie x3−x*a2=0 należą do zbioru rozwiązań nierówności
(x+1)(x+2a)<0 jeśli a=log1/2 6 − log1/2 3.
23 lut 14:20
magda: log
ab=c a
c=b
log
122=c
12c=2
12c=
12−1 c=−1
(x+1)(x−2)<0
(x+1)(x−2)=0
x+1=0 lub x−2=0
x=−1 lub x=2
x∊(−1,2)
x
3−x(−1)
2=0
x
3−x=0
x(x
2−1)=0
x(x−1)(x+1)=0
x=0 lub x−1=0 lub x+1=0
x=0 lub x=1 lub x=−1
23 lut 15:30
a: αδ∞
17 kwi 21:58
karolka14442: x = −1 należy odrzucić, bo nie zawiera się w dziedzinie. Naszą dziedziną jest x ∊ ( −1, 2)
17 lis 15:27