geometria
marlena.: Dany jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokatnej długości 13cm i jednej z przyprostokątnych
długości 5cm. Trójkąt ten podzielono prostą prostopadłą do dłuższej przyprostokatnej i
przechodząca przez jej środek.Oblicz pola figur powstałych w wyniku podziału trójkata tą
prostą. (Prosze o rysunek)
23 lut 14:15
Niunia85:

c
2=13
2−5
2
c
2=169−25
c
2=144
c=12
12x=30
x=2,5
| | 2,5+5 | |
PFI (trapez)= |
| *6=22,5 |
| | 2 | |
| | 1 | |
PFII (trójkąt prostokątny)= |
| *2,5*6=7,5 |
| | 2 | |
23 lut 14:59