matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
Grzes:
Dany jest ciąg arytmetyczny Qn = −5 * 2
n
Oblicz a1 i q
23 lut 13:47
Trivial:
Ten ciąg to chyba geometryczny.
a
1
= −5*2
1
= −10.
Q
n+1
−5*2
n+1
q =
=
= 2.
Q
n
−5*2
n
23 lut 13:52