Oblicz i zapisz w postaci algebraicznej. (l. zespolona)
Jakub: (−√32+12i)5
|z|=1
cosα=−√32
sinα=12
∮=π2+α (II ćwiartka)
w rozwiązaniu mam że ∮=56π
nie wiem jak do tego dojść, biorę że sin∮=sin(π2+α)=cos∮ i wtedy że
cosα=−√32=−π6
wtedy ∮=π2−π6=π3, nie wiem co robię źle, pomóżcie
23 lut 12:40
Trivial:
α ∊ [0, 2π)
| | √3 | | π | | π | | π | |
(1) cosα = − |
| → α = |
| + |
| lub α = π − |
| (z wykresu) |
| | 2 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | π | | π | |
(2) sinα = |
| → α = |
| lub α = π − |
| (z wykresu) |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
Z (1) i (2) wynika, że: α = π − |
| = |
| . |
| | 6 | | 6 | |
23 lut 13:30