matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
upraszczanie wyrażeń
marlena.:
Uprość wyrażenie (x
3
−1)/(x−1), gdzie x różne od , i oblicz jego wartość dla x=
√
2
− 1.
23 lut 12:38
Trivial:
a
3
− b
3
= (a−b)(a
2
+ ab + b). a = x, b = 1.
23 lut 13:31