trygonometria
Grzes: Zadanie 1
Wiadomo, że tgα=3 i 00<α<900
Wyznaczyć sinα i cosα
Zadanie2
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 6 i 8.
Wyznaczyć sinus i tangens najmniejszego kąta
Co do zadania 2 z twierdzenia Pitagorasa wychodzi mi że przeciwprostokątna wynosi 10
Ale co dalej?
23 lut 11:36
Grzes: A i jeszcze jedno.
Bo mam wyznaczyć dziedzinę funkcji √x2 − 6x +9
I to co jest pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe zero i to wszystko?
Czy trzeba narysować tę parabole i wtedy wyznaczyć te zbiory co wyjdą?
23 lut 11:45
ant: {sin
2a+cos
2a=1
| | sina | |
{3= |
| ⇒sina=3*cosa |
| | cosa | |
9*cos
2a+cos
2a=1
23 lut 11:48
23 lut 11:50
ant: 3. wyznaczyć dziedzinę to podać "x" dla którego istnieje funkcja, więc nie możesz poprzestać na
samym stwierdzeniu: x2−6x+9≥0 trzeba wyliczyć "x" a robisz to w następujący sposób:
x2−6x+9≥0
Δ=36−36=0
x=3
zatem x∊R
23 lut 11:52
Grzes: Dzięki wielkie

A z tym 2 zadaniem to też mi to wychodziło tylko nie wiedziałem czy robię to dobrze
23 lut 11:55
ant: dobrze

nie ma za co.
23 lut 12:06
Grzes: A jeszcze jedno pytanie.
Czy pole trójkąta prostokątnego można obliczyć ze wzoru
P= 12 a*b ?
23 lut 13:01