pomocy
Olka: Witam. Chciałabym, żeby ktoś sprawdził mi czy dobrze zrobiłam zadanie z funkcją.
Zad. Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(m−1)x2 + (m−1)x + m, przyjmuje tylko
wartości dodatnie?
ja liczyłam dwa razy deltę,po czym wyszło mi m1=1 i m2=−13 i m∊( −13,1)
czy to o to chodzi?
23 lut 10:22
Trivial:
Przypadek pierwszy:
(1) a > 0
(2) Δ < 0
Przypadek drugi:
(1) a = 0
(2) bx+c > 0
23 lut 10:44
patryk: pierwsze założenie m−1 ≠ 0 ⇒ m ≠ 1, bez tego założenia funkcja kw. nie istnieje.
Teraz musimy ustalić położenie wykresu − żeby wszystkie wartości były dodatnie, cały wykres
musi być nad osią (czyli a > 0) i do tego nie może przecinać osi OX, więc Δ < 0
1) m−1 > 0 ⇒ m > 1
2)
(m−1)
2 − 4m(m−1) < 0
m
2 − 2m + 1 − 4m
2 + 4m < 0
−3m
2 + 2m + 1 < 0
kolejna delta
Δ
m = 4 + 4*3 = 12 + 4 = 16
√Δm = 4
rysujemy wykres i odczytujemy, że
| | 1 | |
m ∊ (−∞; − |
| ) ∪ (1; +∞) |
| | 3 | |
sumując warunki otrzymujemy
m ∊ (1; +
∞)
23 lut 10:51
patryk: przypadek drugi:
m = 1.
Oglądamy funkcję po podstawieniu za m = 1:
F(x) = 1 ⇒ funkcja stała
dodatnia, więc się liczy i po zsumowaniu wszystkie otrzymujemy
m ∊ <1; +∞)
23 lut 10:53
Olka: dziękuje,teraz rozumiem
23 lut 11:18