Matura
Robi: Mam dwa zadanka z matury rozszerzonej − proszę o wskazówki:
1. Rozwiąż nierówność:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| <0
|
| x(x+1) | | (x+1)(x+2) | | (x+2)(x+3) | | (x+3)(x+4) | | (x+4)(x+5) | |
Czy jest jekiś szybszy sposób niż sprowadzanie do wspólnego mianownika? Bo wychodzą poczwórne
nawiasy do wymnażania, jeżeli będe chciał zrobić w standardowy sposób.
2. Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg jest średnica okręgu. Stosunek obwodu trapezu do
sumy długości jego podstaw jest równy 3:2. Oblicz cosinus kąta ostrego przy podstawie
trapezu.
| | x | |
Tu założyłem sobie, że obw=3x, a+b=2x, doszedlem do tego, że cosα= |
| i nie wiem, co mam |
| | 2a | |
zrobić z tym a, bo trzeba byłoby policzyć to na x−ach i skrócić i nie mogę dojść.
Z góry wielkie dzięki.
23 lut 01:01
reg: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wskazówka: |
| = |
| − |
| |
| | n(n + 1) | | n | | n + 1 | |
23 lut 01:05
Basia:
ad.1
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| (x+1)(x+2) | | x+1 | | x+2 | |
itd.
23 lut 01:07
Robi: Dzięki

Proszę jeszcze o wskazówkę do drugiego zadanka.
23 lut 01:10
Basia:

β=180−2α
γ=180−2β=180−2(180−2α) = 4α−180
| | 180−γ | | 180−4α+180 | |
δ= |
| = |
| = 180−2α |
| | 2 | | 2 | |
a=2r
x
2 = r
2+r
2−2r*r*cosβ = 2r
2−2r
2cos(180−2α) = 2r
2−2r
2*(−cos2α) =
2r
2(1+cos2α) = 2r
2(1+2cos
2α−1) = 4r
2cos
2α
x = 2rcosα
b
2 = r
2+r
2−2r*r*cosγ = 2r
2−2r
2*cos(4α−180) = 2r
2−2r
2*cos(−(180−4α)) =
2r
2−2r
2*cos(180−4α) = 2r
2−2r
2*(−cos4α) = 2r
2+2r
2*cos4α =
2r
2(1+cos4α) = 2r
2(1+2cos
22α−1) = 4r
2cos
22α
b = 2rcos2α
Ob = a+b+2x
2(a+b+2x)=3(a+b)
2a+2b+4x = 3a+3b
4x = a+b
8rcosα=2r+b
8rcosα=2r+2rcos2α /:2r
4cosα=1+cos2α
4cosα=1+2cos
2α−1
4cosα=2cos
2α
to już da się bez problemu rozwiązać, ale myślę, że powinien być prostszy sposób
23 lut 01:35
Basia:
poza tym pomyliłam się gdzieś w rachunkach, bo to równanie nie ma rozwiązania
2cos2α−4cosα=0
2cosα(cosα−2)=0 ⇔ cosα=0 ⇔ α=90
a to jest niemożliwe
23 lut 01:41
Robi: Dzięki
23 lut 01:43
Trivial:

(1) a + b + 2c = 3x
(2) a + b = 2x → a = 2x − b
cosα = ?
| | c | | L | | b−a | |
cosα = |
| = |
| = |
| |
| | b | | c | | 2c | |
2c
2 = b(b−a)
2c
2 = b(b− 2x+b)
2c
2 = 2b
2 − 2xb /:2
(3) b
2 − xb − c
2 = 0
Trzeba teraz uzależnić x od c. Od równania (1) odejmujemy (2):
2c = x
Wstawiamy z powrotem do równania (3):
b2 − 2c
b − c
2 = 0
Δ
b = 4c
2 + 4c
2 √Δb = 2
√2c
| | 2c+2√2c | |
b = |
| = c(1+√2) // drugie rozwiązanie odpada, bo < 0. |
| | 2 | |
| | c | | c | |
cosα = |
| = |
| = √2−1. |
| | b | | c(1+√2) | |
Ciekawe, czy da się jakoś prościej.
23 lut 01:44
Trivial: Masz może do tego odpowiedź?
23 lut 01:47
Basia:
w moim rozwiązaniu błąd jest tutaj:
b = 2rcos2α lub b = −2rcos2α
(bo cos2α może być ujemny)
ponieważ b = 2rcos2α doprowadziło do sprzeczności musi być
b = −2rcos2α
co daje
8rcosα=2r−2rcos2α /:2r
4cosα=1−cos2α
4cosα=1−(2cos
2α−1)
4cosα= 1−2cos
2α+1
2cos
2α+4cosα−2=0 /:2
cos
2α+2cosα−1=0
Δ=4+4 = 8
√Δ = 2
√2
| | −2−2√2 | |
cosα= |
| = −1−√2 < 0 odpada |
| | 2 | |
czyli tak samo jak policzył
Trivial
23 lut 02:02
Robi: Nie mam, ale serdeczne dzięki. Pozdrawiam
23 lut 02:06
Robi: Dzięki Wam wszystkim
23 lut 02:07