nie wiem jak zacząć
ania: Rozwiąz nierówność (x-2)2-4<0, x3+62-4x-24=0.
podaj wszystkie rozwiązania równości które należy do rozwiązania tej nierówności
8 lut 20:04
Mickej: ok ze mam dobry humor to nie rozwiąże tylko pomogę ci

najpierw zacznijmy od nierówności
rozpisz nawias z wzoru skróconego mnożenia a następnie policz deltę i pierwiastki
8 lut 20:18
Eta:
To proste!
należy rozwiązać i nierówność i równanie!
nierówność tak:
( x-2 -2)(x -2 +2)<0 bo ze wzoru a2 - b2 = (a -b)(a+b)
( x -4) *x <0 miejsca zerowe to x =0 x = 4
czyli ramiona paraboli do góry, więc x€ (0, 4)
teraz równanie!
Rozkładamy na czynniki( bo najprościej)
myślę ,że tam powinnaś napisać 6x2 tak ?
więc
x2( x +6)-4(x +6)=0 <=> (x +6) ( x2 -4)=0
<=> ( x+6)(x-2)(x+2)=0 x= - 6 x = 2 x= -2
a teraz sama zastanów sie ,które z rozwiązań równania należą
do rozwiązania nierównośći ... to już banał!
8 lut 20:19
Eta: Mickej! Witam!

A ja dzisiaj mam dzień " dobroci" dla ........

Pozdrawiam !
8 lut 20:20
Mickej: ej no a ja chciałem trochę Podrażnić naszą Aneczke mogła się trochę sama pomęczyć
8 lut 20:23
Nika:
9 lut 16:21