rachunek prawdopodobieństwa
Efka: Ze zbioru A={1,2,3,...102} losujemy 2 liczby. Oblicz prawdop. tego ze suma wylosowanych
liczb jest podzielna przez 3.
8 lut 19:28
b.: Są 2 możliwości: obie są podzielne przez 3, albo jedna daje resztę 1, a druga 2.
Spróbuj policzyć p-stwa tych zdarzeń.
8 lut 20:02
Eta:
Witam Efka!
jakoś Ci to spróbuję wytłumaczyć !
Ω --- to przestrzeń dwu-elem. kombinacji ze zbioru 102 -- elem.
więc mocΩ= C
1022 = 51*101 ( policz i tak Ci wyjdzie)
A -- suma wylosowanych liczb podzielna przez 3
mamy takie możliwości :
po pierwsze obydwie podzielne przez 3
zobaczmy ile jest liczb w tym zbiorze podzielnych przez 3
3 = 1*3 6= 2*3 9= 3*3 12= 4*3 ......... 102= 34*3
czyli mamy ich 34
więc skoro obydwie wyciagniete liczby sapodzielne przez trzy
to są wybierane ze zb 34-elem>
czyli ich ilość jest taka jak ilość kombinacji
2-elem. ze zb. 34- elem.
tzn C
342 = 17*33 ( policzysz i tak będzie)
teraz po drugie suma liczb podzielna przez 3 to w skład tej sumy
musza wchodzić liczby, które z dzielenia przez trzy
dają resztę 1 i resztę 2 ( bo w sumie jeszcze bada podzielne
przez 3 ( rozumiesz to?)
Trudność w tym by policzyć ile ich jest!
więc: liczby podzielne przez 3 i dające resztę 1 to:
1 bo 1= 1 +0*3 4 bo 4= 1 +1*3 7 bo 7= 1 + 2*3 itd
ostatnia taka to: 100 b0 100= 1 +33*3
więc jest ich razem 34 ( bo z jedynką )
podobnie podzielne przez 3 i dajace resztę 2
2 bo 2= 2 +0*3 5 bo 5= 2+ 1*3 itd.....
ostatnia to 101 bo 101= 2 + 33*3
czyli znowu ich jest 34 bo razem z 2- ką ( rozumiesz już?)
czyli ilość takich ,że jedna podzielna i dajaca resztę 1
i druga podzielna i dajaca resztę 2
jest 34*34 = 34
2
teraz juz tylko zebrać razem i tyle1
więc
mocA= 17*33 + 34
2 mocΩ= 51*101
zobacz teraz dlaczego tego nie wmnażałam bo:
17*33 + 17
2 *2
2 17( 33 + 17*4) 101
P(A) = ------------------------------- = -------------------= --------
51 *101 51 *101 3*101
po skróceniu! otrzymasz ( myślę ,ze sie nie pomyliłam)
P(A) = 1/3
Ufffffffffff!

idę teraz na herbatkę
8 lut 20:04
Efka: Problem w tym, że właśnie nie wiem w jaki sposób się do tego zabrać...
8 lut 20:05
Eta: To już po problemie? tak?
8 lut 20:06
Efka: Ok. dziękuję. przeanalizuję i jak nie będę rozumiała, to zapytam
8 lut 20:08
b.: Nic dziwnego, że ludzie wolą Twoje rozwiązania od moich
8 lut 20:08
Eta: No taki dzisjaj mam dzień "dobroci"

Pozdrawiam !
8 lut 20:10
Efka: Nie rozumiem, dlaczego mocΩ to 51*101... Ja bym powiedziała, że 102*101 bo pierwszą z
liczb wybieramy na 102 sposoby a drugą na 101...
8 lut 20:12
Efka: Gdyby nie Wasze dn 'dobroci' to matematyka dla wielu z nas zostałaby czarną magią!

smacznej herbatki życzę!
8 lut 20:24
Eta:
Ej tam ! oblicz C1022 chyba potrafisz!
Losujemy dwie naraz! a nie każdą oddzielnie!
i w tym różnica! ( wiesz już ?)
8 lut 20:24
b.: Z Ω zawsze jest pewien wybór -- możesz przyjąć, że zdarzeniami są dwuelementowe,
różnowartościowe ciągi z tego zbioru (czyli wariacje bez powtórzeń), wtedy mocΩ=102*101,
ale WTEDY musisz inaczej liczyć zdarzenia sprzyjające (będzie ich 2x więcej i na jedno
wyjdzie).
8 lut 20:26
Efka: Właśnie nie znam tego wzoru. Nas uczono na lekcji, że w takim pzypadku mamy pomnożyć
102*101... to jeśli jednocześnie losujemy, to trzeba to podzielić na 2?
8 lut 20:29
Eta:
Zobacz Efka!
W warjacji bez powtórzeń para ( a,b) i para(b,a)
to dwie różne pary a ty losujesz naraz dwie !
czyli masz jedna parę (a,b) dlatego ważne jest
czy kolejność elementów w parze jest istotna?
więc jezeli korzystasz z iloczynu 102*101
to stąd jeszcze bo kolejność nie jest istotna!
a w warjacji jest istotna!
dlatego dzielone przez 2
8 lut 20:42
Efka: Aha! No teraz już jasne

dziękuję kolejny raz za pomoc!
8 lut 21:30