pochodna funkcji
Lóńć: Chcę obliczyć pochodną tej funkcji:
x+2
y= -----
x-1
i ze wzoru wychodzi mi:
-3
f' = ----------------
(x+4-1)(x-1)
Nie mam pojęcia, co z tym dalej zrobić. A może jest jakiś prosty wzór na pochodną funkcji
tego rodzaju?
8 lut 19:08
Eta:
Jest! to wzór na pochodną ilorazu dwóch funkcji
g(x) g'(x) * h(x) - g(x) * h' (x)
f(x) = ------- to f'(x) = ----------------------------------
h(x) h2(x)
8 lut 19:16
Eta: Policz teraz porządnie w/g tego wzoru!
To proste poradzisz sobie!
8 lut 19:17
Lóńć: Czyli powinno wyjść:
1
f'= -----------
x2 -2x +1
8 lut 19:24
Eta:
nie! źle zmieniłes znaki!
- 3
f'= -------------
( x -1)2 raczej tak zostawiamy mianownik bo
widać dziedzinę D= R - { 1}
8 lut 19:30
Lóńć: Faktycznie, nie zmieniłam znaku przy '2', dzięki
8 lut 19:35