?? pomocy !!
martina: Podstawy trapezu mają 7cm i 12cm, a ramiona 4,5cm i 5cm.Oblicz, o ile cm należy
przedłużyć ramiona by się przecięły.
Proszę o pomoc
8 lut 18:58
sowa:
Witam! narysuj ten trapez!
oznaczmy go przez ABCD punkt przeciecia przedłużeń ramion oznacz E
odcinek CE ---- to jedno przedłużenie
" " DE ---- to drugie
z Tw, Talesa mamy:
AB BC + CE AB AC +DE
------- = -------------- podobnie ---------- = -------------
CD CE CD DE
za AB= 12 CD= 7 BC= 5 AC=4,5
podstaw i obliczysz długość CE i DE
8 lut 19:13
martina: wyszło mi CE =7 DE= 6,3? TO JEST dobrze?
8 lut 19:21