maja: cztery liczby Tworza ciag geometryczny. trzecia liczba jest wieksza od pierwszej o 9 a
druga jjest wieksza od czwartej o 18 . wyznacz ten ciag.
25 mar 22:08
jiko: ≤∞∞≤∈αΩβ
26 mar 19:49
kasiek: A więc mamy:
a1 a2 a3 a4
a1 + 9 = a3
a2 - 18 = a4
To wszystko oczywiście z treści zadania.
Zajrzyj na stronę ze wzorami dotyczącymi ciągu geometrycznego. Znajdziesz tam
an = a1*qn-1
czyli
a2 = a1 * q
a3 = a1 * q2 → z treści zadania a3 = a1 + 9 czyli a1 + 9 = a1 * q2
a4 = a1 * q3 → z treści zadania a4 = a2 - 18 czyli a1 * q3 = a2 - 18
z kolei a2 = a1 * q czyli
a1 * q3 = (a1 * q) - 18
Mamy więc układ równań z dwiema niewiadomymi :
a1 + 9 = a1 * q2
a1 * q3 = (a1 * q) - 18
a1 + 9 = a1 * q2
a1 * q2 * q = (a1 * q) - 18
podstawiamy a1 + 9 zamiast a1 * q2
(a1 + 9) * q = (a1 * q) - 18
a1 * q + 9q = a1 * q - 18 / - (a1 * q)
9q = -18 / :9
q = -2
z dalszych obliczeń, które już nie powinny stanowić problemu mamy a1 = 3
Czyli an = 3 * (-2)n-1
27 mar 16:14
maja: dziękuje
28 mar 11:39