prosze o sprawdzenie
Ja:): Trojkat prostokątny ABC w ktorym kąt BCA = 90 stopni i kąt CAB = 30 stopni jest opisany
na okregu o promieniu
√3. oblicz odleglosc wierzcholka C trojkąta od punktu stycznosci
tego okregu z przeciwprostokątną.
Obliczając promien sposciłam na podstawe, wiedzac ze dwusieczna podzieli kąt na 2 równe
czesci wychodzi narysowalam ja z kata C, tak, ze wyszly 2 katy po 45 stopni. Promien z
podst. tworzyl kat 90 stopni wiec ostatni także musi miec 45 stopni. Trojkat jest
rownoramienny, wiec z pitagorasa obliczyłam przeciwprostokatna i dodałam ją do promienia
z ktorą tworzył odcinek łaczacy wierzcholek C z przeciwprostokatna calego trojkata.
wynik wyszedł mi 6 +
√3
Mogłby mi ktoś sprawdzic poprawnosc wyniku i całego zadania?
8 lut 17:56
Majk: tez mam problem z tym zadaniem, ale mi wynik wyszedł 2+√3
10 lut 11:21
Majk: http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=51368#203896
10 lut 11:26
Bogdan:
S - środek okręgu wpisanego o promieniu r = √3 w trójkąt prostokątny ABC.
D - punkt styczności okręgu wpisanego z bokiem BC,
E - punkt styczności okręgu wpisanego z bokiem BA,
Miara kąta CAB = α = 30o,
Miara kąta ABC = 90o - α = 60o
Rozpatrujemy kąty w czworokącie CSEB
Miara kąta SEB = 90o
Miara kąta EBC = 60o
Miara kąta BCS = 45o
Miara kąta CSE = 360o - (90o + 60o + 45o) = 165o
cos165o = cos(180o - 15o) = -cos15o
cos15o = cos(60o - 45o) = cos60ocos45o + sin60osin45o = (√2 + √6) / 4
|SE| = r = √3
|CS| = r√2 = √6
|CE| = x -szukana długość
W trójkącie CSE z wzoru kocinusów:
x2 = √62 + √32 - 2*√6 * √3 * cos165o =
= 6 + 3 - 2√18 * (- (√2 + √6) / 4 ) =
= 9 + 3√2 * (( √2 + √6) / 2) = 9 + 3 + (3/2)√6 = 12 + (3/2)√6
Pierwiastkując ostatnie wyrażenie otrzymamy szukaną długość.
10 lut 12:55
tata: banalne
10 lut 13:02
marek: przeciez to sa glaby, wracajcie do przedszkola, ja to w podstawowce mialem lole wy,
10 lut 13:03