rownania z parametrem
bla bla: Wykaż, że dla każdej wartoci parametru m (m∈R) podane równanie ma rozwiązanie. Znajdź
je.
a) mx2 + (3m + 1)x + 2m + 1=0
b) mx2 - (4m + 1)x + 3m + 1=0
8 lut 17:24
Eta:
Witam!
a) dla m=0 mamy równanie liniowe;
bo po podstawieniu za m=0 otrzymamy:
x+1=0 <=> x = -1 --- jedno rozw.
dla m≠0 liczymy deltę ,bo równanie jest kwadratowe!
Δ= (3m+1)2 - 4m( 2m+1)= 9m2 +6m +1 - 8m2 -4m=
= m2 +2m +1 = (m+1)2 --- zawsze ≥0 dla m€R
jedno miejsce zerowe ma dla m= -1
czyli podstawiamy za m= -1 do równania!
mamy więc; - x2 -2x - 1 =0 / : (-1)
x2 +2x +1 =0 <=> (x +1)2 =0 <=> x = -1
dla pozostałych m są dwa rozwiązania bo Δ>0 dla m€ R-{ -1}
zad b) podobnie! juz dasz radę !
tam x = 1 ---jako jedno rozw.
rozważ też te dwa przypadki jak w przykładzie a) Powodzenia!
8 lut 17:55
hehe: dzieki

już rozumiem
8 lut 18:10
Eta: Ok

Cieszę się !
8 lut 18:16