dla jakiego a proste są prostopadłe ?
Krzysiek: y=−4x+1 i y=a
2x+8
proszę o pomoc
21 lut 22:54
Daria: 1/2
21 lut 22:55
Krzysiek: 
?
21 lut 22:56
Daria: dla −1/2 chyba też ale to musi ci ktoś inny potwierdzić
21 lut 22:56
Daria: prostę są prostopadłe wtedy kiedy a1*a2=−1
21 lut 22:57
Niunia85: a nie powinno być 2 i −2
21 lut 23:02
Daria: | | 1 | |
22 = 4 a powinno wyjść |
| |
| | 4 | |
21 lut 23:04
Niunia85: narysuj sobie na wykresie to zobaczysz
21 lut 23:05
Daria: narysowałam wtedy nawet sie nie przecinają
21 lut 23:07
Krzysiek: nie rozumiem ?
21 lut 23:07
21 lut 23:08
21 lut 23:10
Daria: faktycznie przecinają sie pomyliło mi sie −8x jest a nie 0 ale prostopadłe chyba nie są z
resztą nie wiem. Wiem tylko jedno że jak współczynniki kierunkowe są takie same to proste są
równoległe a jak postaci a1*a2=−1 prostopadłe amen
21 lut 23:11
Krzysiek: to ja już całkiem nie wiem jak zadanie mam zrobić
21 lut 23:12
Niunia85: wysłałam Ci drugi rysunek , tym bardziej się nie przecinają pod kątem prostym
21 lut 23:13
21 lut 23:17
Daria: a te proste sa prostopadłe
21 lut 23:18
Niunia85: ja rozumiem, o co chodzi i wiem że ze wzoru tak powinno być, ale na rysunkach wcale tak nie
wychodzi
21 lut 23:18
Daria: no własnie chodzi mi o to że program oszukuje w sensie wizualnym niedokłądnie podaje
21 lut 23:19
Krzysiek: 
21 lut 23:23
Daria: ja bym dała 1/2 i −1/2 ale lepiej zapytaj sie niuni
21 lut 23:25
Krzysiek: Niunia wytłumaczy jak to zrobić po kolei

21 lut 23:30
Krzysiek: prosze
21 lut 23:38