Znajdź równanie okręgu
Kamil: Punkty P=(1,4) i W=(3,0) należą do okręgu, którego środek należy do prostej o równaniu x−y+2=0.
Znajdź równanie tego okręgu.
21 lut 22:45
Eta:
y= x+2
S(x, x+2) r2= |SP|2= |SW|2
|SP|2= (x−1)2+(x−2)2
|SW|2= (x−3)2 +(x+2)2
(x−1)2 +(x−2)2 = (x−3)2 +(x+2)2
wykonaj działania, uporzadkuj to otrzymasz
x= −2 , zatem y= 0
S(−2,0) r2= 25
o: ( x+2)2 +y2= 25
21 lut 23:18
Kamil: Przykro mi, ale i tak nie wiem jak to wykonać.
22 lut 00:01
Eta:
Echhh

zastosuj wzory (a+b)
2 = a
2+2ab+b
2 i (a−b)
2= a
2−2ab+b
2
22 lut 00:21
Kamil: Jeszcze tylko nie wiem skąd się wzięło r2 = 25.
Jak to obliczyłeś/aś?
22 lut 11:20
Kamil: Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?
22 lut 16:14
Kamil: Proszę
22 lut 17:23
Kamil: Ponawiam prośbę o wytłumaczenie tego skąd się wzięło r2 = 25. Mam nadzieję, że ktoś mi
pomoże.
22 lut 19:04
ICSP: A rozumiesz jak obliczyć S? Jeśli tak to zapewne powinieneś zauważyć ze promień jest długością
odcinka SP. ze wzoru na długość odcinka liczysz promień.
r = √9 + 16 ⇔ r = √25 ⇔ r2 = 25
22 lut 19:08
dyzio:
Co tu takiego trudnego?
r
2= |SP|
2= (−2−1)
2+ (0 −4)
2
r
2= (−3)
2 +(−4)
2
r
2= 25
22 lut 19:08