.
123: sprowadź wyrażenie do najprostszej posaci wiedząc że x∊(1;3)
e)
√x2−10x+25
może ktoś podpowiedzieć jak to zacząć

jak policze delte to wychodzi=0
jak policze xo=5 i wkres paraboli "styka sie" z osią x−ów w pkcie 5 czyli nie trzeba wydaje mi
się zmieniać znaku bo wszystkie wartości dodatnie.
w książce mam tylko daną podpowiedz że mam skorzystać z
√a2=|a|
czyli że mam co zrobić?
|x+5|−
√10x ? I co dalej?
21 lut 22:44
123: to zadanie z wartości bezwzględnej z zbioru.
21 lut 22:44
Niunia85:
√x2−10x+25=√(x−5)2=Ix−5I
21 lut 22:46
123: aaa..dzięki ja już nie przytomny chodze nawet o wzorach skróconego mnożenia nie pamiętam,chyba
pójde się przespać i dokończe reszte jutro
21 lut 22:49
Niunia85: czasami tak bywa

dobranoc
21 lut 22:49