prosze o pomoc w rozwiazaniu, chce sie upewnic czy mam dobra odpowiedz
matematyka: 2log3 (x−3)2 <32logx√x −1
21 lut 22:26
Jack:
a jak Ci wyszło?
21 lut 22:53
matematyka: mi wyszlo konowe (0,4) \{1, 3}
21 lut 23:03
Jack:
mi x∊(0,6)\{1,3} tam w potędze po prawej stronie "√x−1" nie ma nawiasu?
21 lut 23:07
matematyka: nie chyba nie tak dostalem od kolegi to nie bylo wiec zakladamy ze nie ma
21 lut 23:12
matematyka: czy moglbys sie podzielic swoim sposobem liczenia ? i porownamy, wydaje mi sie ze roznica
wynika wlasnie z tego
21 lut 23:13
Jack:
4
log3(x−3)<3
0
4
log3 (x−3)<4
0
log
3(x−3)<0
log
3(x−3)<log
31
x−3<1
x<4
Czyli masz rację

Pomijam dziedzinę, po uwzględnieniu której wyjdzie tak, jak Tobie.
21 lut 23:15
matematyka: dzieki wielkie, tak z ciekawosci mozna zapytac czym sie zajmujesz ?
21 lut 23:16
Jack:
ciężko powiedzieć, dla uproszczenia powiedzmy że studiuję matematykę (co jest prawdą ale nic
nie mówi o czym, "czym się zajmuję")
21 lut 23:18
matematyka: aha o to mi chodzilo, o poziom szkoly ;− ) a mam jeszcze jedno zadanko za ktore nie mam pojecia
jak sie zabrac chcial bys sprobowac ?
21 lut 23:20
Jack:
rzucaj
21 lut 23:22
matematyka: x1+ logax>a2b zalozenie ze a>1 − wydaje mi sie ze ta informacja jest tylko po to zeby
wiedziec zen ie trzeba zmianiac znaku przy rozwiazniu nierownosci
21 lut 23:25
matematyka: i jak idzie ?
21 lut 23:45
Jack:
nie chce mi się wierzyć żeby to było takie skomplikowane jak z moich rozwiązaniach... Chyba
jestem juz zmęczony ale powalczę nad przykładem.
21 lut 23:56
Jack:
a skąd jest to zadanie wzięte?
21 lut 23:58
matematyka: no mi ciezko szlo z tym zadaniem, wlasciwie mowiac nie szlo licze na Twoja pomoc

wrazie co moj email to pawel−qsz13@wp.pl chyba ze rozwiazanie dasz tutaj
21 lut 23:59
matematyka: chodze do II klasy liceum i nasza Pani od matematyki ( nie zdradzila nam po co mamy liczyc te
zadania, ale w kazdym badz razie mamy je policzyc i umiec powiedziec dlaczego tak, pare zadan
obliczylem chocby to wczesniejsze jak widac sa latwiejsze i trudniejsze a tego nie umiem
rozwiazac ) cos od kogos slyszalem ze moze z jakimis pierwiastkami cos ) odp na Twoje pytanie
zadanie pochodzi od Pani
22 lut 00:02
matematyka: mam jeszcze ciekawe zadanko prostsze niz to tak mi sie wydaje log2x(x−2)(x−3)>0
22 lut 00:04
Eta:
x > a3b
22 lut 00:05
Jack:
dzięki
Eto
22 lut 00:06
matematyka: czy moglby ktos z was mi wytlumaczyc gdyz nie jestem na tym poziomie
22 lut 00:08
Eta:
1/ x >0 i x ≠1
| | 1 | |
logax = |
| =(logxa)−1
|
| | logxa | |
x
1*x
(logxa)−1 > a
2b
x > a
3b
zad2/ (x−2)(x−3)>0 => x€( −∞, 2) U ( 3, ∞) i 2x >0 i 2x ≠1
rozpatrz przypadki dla
1
o 2x >1 −−− funkcja rosnąca, zwrot nierówności zachowujemy
(x−2)(x−3) >1
2
o dla 0< 2x < 1 −−− funkcja malejąca , zwot nierówności zmieniamy:
( x−2)(x−3) < 1
spróbuj teraz dokończyć ( uwzględnij wszystkie założenia)
22 lut 00:18
22 lut 00:22
matematyka: wlasnie koncze II zalozenie w 2 zadanie to bylo latwe

tylko czy dobrze podsumowalem
x nalezy do ( − niesk −
√5/2 + 2 i 1/2 ) u (
√5/2 + 2 i 1/2 + niesk)
22 lut 00:24
Jack:
jest bład niestety w tym rozumowaniu, Ety.
22 lut 00:26
Eta:
W którym Jack ?
22 lut 00:28
matematyka: czy raczej zbior dwuelementowy (−√5/2 + 2 i 1/2 ; √5/2 + 2 i 1/2)
Jack jaki blad ?
22 lut 00:28
Jack:
w przejscu z 3 do 4 wiersza − zresztą zapisałem wyżej pytanie dotyczące tego kroku. Jesli
wykorzystałaś tę równość, to popełniłaś błąd. Być może z czegoś innego skorzystałaś − dlatego
proszę o wyjaśnienie.
22 lut 00:30
Eta:
| | 1 | |
logax= |
| = (logxa)−1
|
| | logxa | |
gdzie tu
Jack widzisz błąd?
22 lut 00:32
Jack:
to jest drugi krok... przeczytaj mojego posta z godziny 00:22
22 lut 00:33
Eta:
tak masz rację 100%
22 lut 01:04
matematyka: to jak powinno byc ktos wie ? Eta mogla bys mi napisac odp do tego 2 bo nie jestem pewien ,
zastanawiam sie czy to nie jest zbior pusty ?
22 lut 01:07
Eta:
Zastanawiam się w jakim celu Twoja Pani zadała Ci takie koszmary ?
Policzę to na spokojnie, ale już nie dzisiaj, bo ledwie na oczy widzę .
Tobie teżz radzę jużz iść do spania.
Dobranoc
22 lut 01:27
matematyka: nie sa takie ciezkie tez zadania tylko to jedno nie mam pojecia

i w tym drugim nie jestem
pewien odp ale dziekuje za wszelaka pomoc

Dobranoc
22 lut 01:30