czy prawidłowo rozwiazalam zadanie?
kasza: czy prawidlowo rozwiazalam zadanie?
A ) w styczniu w ksiegarni sprzedano x ksiazek, w lutym sprzedano 4 razy mniej niz w styczniu,
a w marcu − dokladnie tyle samo co w styczniu. ile ksiazek sprzedano w tej ksiegarni ?
rozwiazanie :
styczen = x
luty = x : 4
marzec = x
kwartał = x + ( x : 4 ) + x
B ) na kurzej farmie jest 4.000 sztuk drobiu : kury, koguty i kurczeta. kogutow jest x,, a kur
10 razy wiecej niz kogutow. ile kurczat jest na tej farmie?
rozwiazanie:
x * 10 = kury
x − ( x * 10 ) = kurczęta
czy to jest prawidlowo zrobione?
jak nie, to prosze poprawic...