Ekstrema lokalne i monotoniczność funkcji.
monika: Potrzebuję pomocy w znalezieniu ekstremów i wyznaczenia monotoniczności.
y=x+32/x2
Według mojego schematu trzeba wyznaczyć dziedzinę, czyli w tym przypadku to po prostu R?
Później liczę pierwszą pochodną, czyli otrzymuję:
y'=1* x2 − (x+32) * 2x / x4
Przyrównuję pochodną do zera, bez mianownika: x2 − 2x2 + 64x = 0
Delta wychodzi mi ujemna, czyli ekstremów nie ma?
Kolejny mój problem z wyznaczeniem ekstremów to kiedy da się je wyznaczyć i przychodzi czas na
narysowanie wykresu i sprawdzenie na nim czy to minimum czy maksimum. Nie wiem jak zacząć
rysować wykres oraz jak uwzględniać punkty wyłączone z dziedziny.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
21 lut 22:13
Zielona Gałązka: Dziedziną nie jest R, ponieważ masz w mianowniku x.
Więc x różne od zera i dziedziną będzie R z wykluczeniem 0.
Gdy pochodną przyrównujesz do zera, to sobie zredukuj te x2.
Po redukcji polecisz skróconą metodą − nie obliczaj dziedziny, szkoda czasu, tylko wyłącz x
przed nawias.
Otrzymasz dwa miejsca zerowe: 0 oraz 64.
Ekstremum będzie tylko w 64 bo 0 jest wykluczone z dziedziny.
A wykresem pochodnej jest parabola skierowana w dół, bo w pochodnej (po redukcji składników)
otrzymałaś −x2.
Popatrz na swoją parabolę:
W których przedziałach pochodna jest ujemna ( czyli pod osią) w tych funkcja jest malejąca.
W których przedziałach pochodna jest dodatnia ( czyli nad osią) w tych funkcja jest rosnąca.
A ekstremum wyznaczysz wstawiając miejsce zerowe pochodnej czyli 64 do wzoru swej funkcji
f(x).
Tak więc wyliczasz f(64) i otrzymasz igreka − drugą współrzędną ekstremalnego punktu.
21 lut 22:41
monika: Dziękuję
21 lut 22:47