Równanie
Ev: Jak to rozwiązac takie równanie z niewiadomą predkoscią V?
10/(v + 6) + 12/(v - 6) = 1
Próbowałam sprowadzić do wspolnego mianownika ale nie wychodzi
8 lut 16:04
Eta:
Witam!
Dlaczego nie wychodzi?
założenie : v≠6 i v≠ - 6
10( v-6) +12(v+6) - ( v+6)(v-6)
------------------------------------------- = 0
(v+6)(v-6)
licznik=0 to 10v - 60 +12v +72 - v2 +36=0
uporzadkuj policz delte i v1 i v2
powinno Ci wyjść v1=24 v2= -2
Powodzenia!
8 lut 16:20
Anastazja:
10/(v + 6) + 12/(v - 6) = 1
10(v - 6) + 12(v + 6) to wszystko dzielisz przez (v + 6) (v - 6) = 1
-teraz mnożysz przez mianownik
10(v - 6) + 12(v + 6) = (v + 6) (v - 6)
-wyliczasz i wychodzi
10v - 60 + 12v + 72 = v2 - 36
-teraz wszystko przenosisz na lewą strone i masz:
- v2 + 22v + 48 = 0
wyliczasz z tego Δ i v1 oraz v2
Δ = 676
v1 = 24
v2 = - 2 sprzeczne, gdyż prędkość nie moze być ujemna
Odp. V = 24
8 lut 16:24
Martt : 10(v-6)+12(v+6)/v-36=1
10v-60+12v+72/v2-36=1
22v+12/v2-36=1
22v+12=v2-36
-v2-22v+48=0
Delta=676 √delta=26
obliczasz v1 i v2...
8 lut 16:26
Anastazja: Zapomniałam o założeniach, ale muszą być!
8 lut 16:28
Eta: KonieczniE !
8 lut 16:31
Ev: Dzieki wielkie Wam wszystkim, nie sądziłam ze delta sie tyczy równiez przy predkosciach.
8 lut 16:58
Eta:
To przecież równanie kwadratowe !
a zmienną jest poprostu "v" a nie " x "
czyli ( v liczy się tą samą metodą jak x !
8 lut 17:20