Geometria pomocy :(
Łuki: Geometria pomocy

W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona na przeciw prostokątną dzieli ją w stosunku
1:4.Oblicz
a) Stosunek pól trójkątów, na które wysokość dzieli ten trójkąt,
b) stosunek długości przyprostokątnych tego trójkąta.
21 lut 21:29
patryk: zauważ, że wysokość to średnia geometryczna tych odcinków, na którą podzieliła
przeciwprostokątną.
21 lut 21:34
Łuki: A czy obliczyłby mi ktoś te zadanie
21 lut 21:35
frania: 
nie ogarniam a czy potrafisz alggebre?
21 lut 21:37
Łuki: Chyba nie pamiętam
21 lut 21:42
Łuki: Pomocy plis
21 lut 21:47
Łuki: Mam jeszcze dużo do uczenia. To jak ktoś znajdzie się by pomóc
21 lut 21:58
ICSP: No i się przez waz rozpłakał biedak
21 lut 22:01
ICSP: stosunek pól to 4:1
stosunek przyprostokątnych to 2:1
21 lut 22:07
Łuki: Czekam na ratunek
21 lut 22:08
ICSP: Nie musisz dziękować.
21 lut 22:12
Łuki: Nie muszę ale DZIĘKUJĘ

. Niestety mam jeszcze parę zadanek z tej nie szczęsnej geometrii

dokładnie 3 zadania
21 lut 22:18
Łuki: Ktoś pomoże w jeszcze 2 zadaniach z geometrii

z jednym jakoś sam dałem rade.
21 lut 22:24
ICSP: Możemy spróbować.
21 lut 22:25
Łuki: Dane są dwa okręgi o promieniach r i R. Określ wzajemne położenie tych okręgów, jeżeli
odległość między ich środkami wynosi 2√5 oraz:
a) r = √5, R = 3
b) r = 1, R = 2
c) r = 2, R = 2 (√5−1)
d) r = 1,5 , R = 3,5
21 lut 22:27
Łuki: I jak da rade ?
21 lut 22:30
ICSP: a) przecinają sie
b) rozłączne zwnetrznie
c) styczne wewnętrznie
d) przecinają się.
21 lut 22:30
ICSP: c) styczne zewnętrznie
Mój błąd.
21 lut 22:30
ICSP: Promienie dwóch okręgów są równe 2 i x+3, a odległość między ich środkami równa się 6. Oblicz
dla jakiej wartości parametru x okręgi są:
a) styczne zewnętrznie
b) styczne wewnętrznie.
Zgadłem polecenie?
21 lut 22:34
Łuki: Skąd wiedziałeś ? jasnowidz czy jak ?
21 lut 22:38
ICSP: Mam taki sam podręcznik. Może się tylko różnic poziomem. Wszystkie te zadania już zrobiłem z
tego działu
21 lut 22:38
Łuki: Skąd wiedziałeś ? jasnowidz czy jak ?
21 lut 22:39
Łuki: To obliczysz ?
21 lut 22:39
Niunia85: ICSP a do której Ty klasy chodzisz?
21 lut 22:41
ICSP: Co mam obliczyć?
Do III. Jakos bardzo dużo osób korzysta z tego podręcznika.
21 lut 22:42
Łuki: To zadanko co wyżej napisałeś
21 lut 22:43
Niunia85: gimnazjum czy liceum, widzę, że znasz się na tej matmie
21 lut 22:44
Łuki: Na pewno liceum
21 lut 22:46
ICSP: okręgi styczne zewnęrznie wtedy:
|OS| = R + r
6 = 2 + x + 3. Dokoncz sam.
b) okregi styczne wewnętrznie wtedy:
|OS| = |R−r|
6 = |x+3 − 2|⇔ x = 5.
21 lut 22:46
ICSP: Liceum. W tym roku już matura idzie
21 lut 22:47
Niunia85: o proszę

to powodzenia życzę
21 lut 22:49
ICSP: Przyda sie

Z profilu podstawowego nie jest tak łatwo zdać rozszerzenia ucząc się samemu

.
Muszę już lecieć będę około 5 nad ranem. Dobrej nocy życzę.
21 lut 22:51
Łuki: DZIĘKUJĘ ICSP

i tobie też Niunia85 jeszcze raz dziękuję za pomoc z geometrii

(Styczeń 2011r)
21 lut 22:51
Niunia85: wzajemnie, ja zdawałam jeszcze starą maturę
21 lut 22:52
Łuki: Ja już też będę zmykał

. Dobranoc
21 lut 22:56