geometria analityczna
aga: znajdz rownania stycznych do okregu (x−1)2+y2=3
a) rownoleglych do prostej y=3x+5
b)prostopadlych do prostej x+2y−3=0
c)nachylonych do osi pod katem135 stopni.
21 lut 21:18
aga: pomoze ktos
21 lut 21:22
patryk: a) k: y = 3x + b, podstawiasz do wzoru na odległość środka okręgu do tej prostej, gdzie ta
odległość jest równa promieniowi.
| | 1 | | 3 | |
b) 2y = −x +3 ⇒ y = − |
| x + |
| , l: 2x + c; sytuacja podobna jak wyżej |
| | 2 | | 2 | |
c) tg 135 st. = a; ze wzorów redukcyjnych tg (90 + 45) = − ctg 45 st. = −1 = a
n: y = −x + d i dalej wiadomo co.
21 lut 21:28
aga: dziekuje bardzo, sprobuje tak policzyc
21 lut 21:31