Znajdz pierwiastki wielomianu o współczynnikach całkowitych
Niki: Wielomian:
W(x)=x4+bx3+cx2+dx+1
gdzie b,c,d są liczbami całkowitymi, ma dwa różne pierwiastki wymierne. Podaj te pierwiastki.
Niekonieczie chodzi mi o wynik, bo ten znam..
jak dojsc do tego wyniku ?
21 lut 21:14
Daria: zadanie 6.17

?
21 lut 21:24
Niki: 6.14
21 lut 21:25
Daria: a no fakt wiesz ja jestem ciut dalej dogoń mnie i będziemy razem robić zadania i sie wspierać
co ty na to

?
a pierwiastki o współczynnikach całkowitych to na pewno 1, −1 na podstawie twierdzenia o
peirwiastkach wymiernych
21 lut 21:28
21 lut 21:29
Daria: Niki ty maturę piszesz w tym roku ?
21 lut 21:30
Niki: o dzieki za linka

ano.. niestety

a Ty ? tez w tym roku na odstrzal

?
ojj ja teraz przeskoczylam i robie zad 317 b

ale cos mi nie wychodzi
21 lut 21:33
Daria: no ja też i to poziom rozszerzony

wiesz obliczyłąm sobie że jak będę robić po 20 zadań
dziennie to spokojnie sie wyrobie może też sobie takie postanowienie założysz

?
21 lut 21:36
Daria: 317 b zrobiłam napisz w czym problem
21 lut 21:36
Niki: oo a z czego jeszcze

?
hmm
no ja wyciagnelam sobie te P(x) i Q(x) przed nawias, to cos mi z obliczeniami nie wychodzi..
grr !
to jest wlasnie moj problem. zawsze motam sie w obliczeniach..
21 lut 21:39
Daria: ja te zadanie najpierw robiłam po łepkach co prawda mi wyszło ale przy zadaniu ejst też
wskazówka jak to zadanie 8x szybciej zrobić i faktycznie, ale ja zawsze staram się tak długo
siedzieć aż coś wykąbinuje no chyba że faktycznie nie daje rady.
A maturę zadję jeszcze z angielskiego też rozsz i polski
21 lut 21:40
Daria: W(x)=P(x)*Q(x)*S(x)
V(x) = P(x)*Q(x)
W(b) = V(b)
P(b)*Q(b)*S(b) = P(b)*Q(b)
P(b)*Q(b)*S(b) − [P(b)*Q(b)] = 0
P(b)*Q(b)*[S(b) − 1] = 0
Napisałam ci chyba to samo co z tyłu książki
21 lut 21:45
Niki: hehh mnie jeszcze czeka rozszerz fizyka i ang..
no ja akurat szybko wpadam na rozwiazanie, ale jak juz mowilam.. siadam w obliczeniach., jestem
mega chaotyczna i sie gubie potem
21 lut 21:45
Daria: oo fizyka zazdroszczę ci ja jak zdam maturę to się w wakacje za to wezmę
21 lut 21:47
21 lut 21:52
Niki: o teraz zauwazylam Twoja odp.
NNo to samo jest w ksiazce.. tzn do tego doszlam.. ale potem mi obliczenia nie wychodza
21 lut 21:55
Daria: może faktycznie gdzieś w znakach się pomyliłaś
21 lut 21:56
Niki: nie rozumiem 6.15..
jak mam to zrobic ?
przeczytalam ta strone i i tak nie ogarniam..
moglabys mi pokazac jak to rozwiazujesz ?
21 lut 22:02
Daria: jak tego nie widzisz to najlepiej sobie je rozpisz
ostatnią liczbą jest 5 więc wypisujesz wszystkie dzielniki niech będzie to zbiór p:
p={1,−1, 5, −5}
pierwszą liczbą jest 2 więc wypisuje wszystkie dzielniki tym razem zbiór q:
q={1, −1, 2, −2}
| | p | |
I teraz jeżeli wielomian ma pierwiastek wymierny to jest nią któraś z liczb postaci |
| |
| | q | |
czyli znowu rozpisujesz niech będzie to zbiór X
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | | −1 | | −1 | |
X= { |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| ....} |
| | 1 | | −1 | | 2 | | −2 | | 1 | | −1 | | 2 | |
Rozumiesz

?
21 lut 22:12