trapez
dis: Poooomożcie

? Wyskość trapezu równoramiennego poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego
podzieliła na
podstawę na odcinki 5 i 15. Więdząc , że obwód trapezy wynosi 56 oblicz jego pole.
8 lut 16:00
Eta:
Witam!
a -- podstawa dolna
b --- podstawa górna
k --- ramie trapezu
h --- wysokość tr.
więc a = 5+15 = 20 b= a- 2*5 to b= 20 - 10 = 10
Ob=2k +a +b
2k +20 +10 = 56 to k= 13
z trójkata prostokatnego liczymy h
k2 = h2 + 52 to h2 = 169 - 25
h2 = 144 to h= 12
Pole juz obliczysz ze wzoru P= (a+b)/ 2 * h
Tyle!
8 lut 16:39
dis: ok dzieki
8 lut 16:50