Asymptoty + przebieg zmienności funkcjii
Paweł: Potrzebuję obliczyć i przedstawić przebieg monotoniczności funkcji oraz asymptoty funkcji.
Bardzo prosiłbym o pomoc z tymi zadankami.
3) f(x) = e
x+1−e
x
5) f(x) = x
2−e
−x
21 lut 20:49
lus: zacznij od wykresow tych funkcji
21 lut 21:08
Paweł: normalne asymptoty zrobię... ale z literą e to dla mnie czarna magia...
1)
D: x≠−2 czyli asymptota pionowa dla
lim x→(−2)+ = −
∞
lim x→(−2)− =
∞
x=−2
| | e∞ | |
pionowa: − nie jestem pewny ale |
| =H no i tak dalej.... i czy jej brak ? |
| | ∞ | |
ukośna tak samo jak pionowa z delopitala... i czy jej brak ?
21 lut 21:25