f. kwadratowa :((
czarna19: w trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 cm i wysokości 6 cm wpisano prostokąt o
najwiekszym polu. oblicz pole tego prostokata.
21 lut 20:43
Eta:

wymiary prostokąta
|FE|= y
|EM|= x
ΔABC ~ ΔEFC
| | |AB| | | |FE| | |
to: |
| = |
|
|
| | |CD| | | |CG| | |
y= 6−x
pole prostokąta:
P= x*y
P(x)=x*(6−x) = −x
2+6x −−−− to funkcja kwadratowa, parabola ramionami do dołu
czyli osiąga najwiekszą wartość dla
x= 3 to y= 6−x = 3
takim prostokątem jest kwadrat o boku x= 3 cm
zatem jego pole wynosi :
P= 9cm2
21 lut 21:26
czarna19: dziekuje

ale ja kompletnie nie kapuje zadan tego typu dlatego Was wykorzystuje

ale juz
mi sie rozjaśniło
21 lut 21:42