gg
noname: wyznacz współrzedne punktow wspolnych (o ile istnieja) prostej l i okregu o.
a) o:x2 + y2 +6x +2y=0 l:x+y=−8
b) o: x2 +y2 +8x +4y +19=0 l: 12x +y+2=0
oblicz odleglosc srodka S okregu o od prostej k oraz wyznacz punkty wspolne okregu z ta prosta,
jesli
o: x2 +y2 +12x −10y−3=0 k:x+14=0
21 lut 20:31
patryk: 1) wyznaczasz y albo x z równia prostej i podstawiasz do równania okręgu...
2) zwijasz wzór okręgu tak, żeby widzieć współrzędne środka oraz promień a następnie rysujesz
to w układzie i odczytujesz wszystko z rysunku − prostych pionowych i poziomych nie liczymy
algebraicznie.
21 lut 20:39
noname: jak zwinac ten wzor?
21 lut 20:59
patryk: musisz sztucznie dopisywać wyrazy wolne, żeby powstał wzór skróconego mnożenia:
x2 + 12x + 36 − 36 + y2 − 10y + 25 − 25 − 3 = 0
(x + 6)2 − 36 + (y − 5)2 − 25 − 3 = 0
(x + 6)2 + (y − 5)2 = 64
21 lut 21:07
Gustlik: NIE POTRZEBA ŻADNYCH WZORÓW SKRÓCONEGO MNOŻENIA, TO KOMBINOWANIE JAK KOŃ POD GÓRĘ

! Na
przekształcenie równania okręgu jest prostsza metoda wyprowadzona tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=1471 .
Robimy tak:
a) o:x
2 + y
2 +6x +2y=0 l:x+y=−8
r=
√a2+b2−C=
√(−3)2+(−1)2−0=
√9+1=
√10
Okrąg ma środek S=(−3, −1), i promień
√10, a więc równanie kanoniczne wyglada tak:
(x+3)
2+(y+1)
2=10
a prostą przekształcamy do postaci kierunkowej y=−x−8
Teraz rozwiąż układ równań:
{ (x+3)
2+(y+1)
2=10
{ y=−x−8
b) o: x
2 +y
2 +8x +4y +19=0 l: 12x +y+2=0
robisz podobnie.
Aby obliczyć odległość środka okręgu od prostej zastosuj wzór:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1249.html ,
gdzie za x
0 i y
0 podstawisz odpowiednio współrzędne a i b środka okręgu.
22 lut 02:04