f. kwadratowa
czarna19: długośc wysokości graniastosłupa prawidłowego czworokatnego wynosci 8 cm a przekatna
graniastosłupa jest o 4 cm dłuzsza od przekatnej podstawy. oblicz objetośc tego
graniastosłupa.
21 lut 20:13
cerebot: pomagam
21 lut 20:17
cerebot:

H= 8 cm
z twierdzenie Pitagorasa
(a
√2)
2+8
2=(a
√2+4)
2
2a
2+64=2a
2+8a
√2+16
64=8a
√2+16
8a
√2+16=64
8a
√2=48/8
√2
a=3
√2
V=P
p*h
V=(3
√2)
2*8
V=144 cm
3
21 lut 20:28
czarna19: wielkie dzięki
21 lut 20:37
cerebot: proszé bardzo
21 lut 20:37