Jak zacząć to zadanie
aqq: Jak zacząć to zadanie?
Przyprostokątne mają długość 16 cm i 12 cm. Oblicz odległość środka ciężkości tego trójkąta od
wierzchołka kąta prostego.
Proszę o pomoc w tym zadaniu, nie wiem od czego zacząć.
21 lut 20:09
ICSP: przeciwprostokątna = 20
| | 12*16 | |
P = |
| = 6 * 16 = 96 |
| | 2 | |
10h = 96 ⇔ h = 9,6.
Punkt ciężkości dzieli srodkową w stosunku 1:2 licząc od podstawy:
| 2 | |
| * h =  ? |
| 3 | |
Warto tutaj nadmienić że trójkąt prostokątny jest jednym z niewielu trójkątów w których
środkowa pokrywa się z wysokością.
21 lut 20:14
ICSP: Czekaj nie. Środkowa nie pokrywa się z wysokością.
21 lut 20:19
aqq: w odpowiedziach wychodzi 623 <−−−−−−−−6 i dwie trzecie
21 lut 20:21
ICSP: Jaki ja jestem głupi.. JUż piszę.
21 lut 20:25
ICSP: W trójkącie prostokątnym środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest promieniem
okręgu opisanego na tym trójkącie. Jak ja mogłem tego nie zauważyć

Przeciwprostokątna wychodzi 20.
Promień okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 10.
środkowa jest równa promieniowi okręgu opisanego czyli też 10.
Środek ciężkości dzieli środkowa w stosunku 1:2. Licząc od podstawy.
| 2 | | 20 | | 2 | |
| * 10 = |
| = 6 |
| ... |
| 3 | | 3 | | 3 | |
Przepraszam za tamto nie wiem co się dzisiaj ze mną dzieje.
21 lut 20:28
aqq: dzięki za wytłumaczenie
21 lut 20:30