Wiadomo, że w trapez można wpisać okrąg. Na ramionach tego trapezu, jako na śred
ancymon:

Wiadomo, że w trapez można wpisać okrąg. Na ramionach tego trapezu, jako na średnicach,
konstruujemy okręgi. Pokaż, że powstałe okręgi są styczne zewnętrznie.
a+b=c+d
Ma ktoś jakiś pomysł?
21 lut 20:08
ancymon: up
21 lut 20:42
ancymon: podbijam
21 lut 21:16
21 lut 21:27
ICSP: To w końcu wpisujemy trapez w okrąg czy okrąg w trapez?
21 lut 21:42
frania: dołączam się do pytania ICSP?
21 lut 21:43
ancymon: Wiadomo, że w trapez można wpisać okrąg. Na ramionach tego trapezu, jako na średnicach,
konstruujemy okręgi. Pokaż, że powstałe okręgi są styczne zewnętrznie.
21 lut 21:54
ancymon: nieśmiało podbijam
21 lut 22:25
kokos: o, też mam problem z tym zadaniem
22 lut 01:05
Eta:

z warunku wpisania okręgu w trapez mamy:
|AD|+ |BC|= |AB| + |DC|
2R + 2r= a+b
| | a+b | |
|S1S2| −−− dł. środkowej trapezu = |
|
|
| | 2 | |
Jeżeli |S
1S
2|= R+r −−− to okręgi są styczne zewnętrznie
c.n.u
22 lut 02:58